Motivele pentru care nutriţioniştii adoră murele

Mănâncă zilnic o mână de fructe de pădure, în special mure, și vei fi răsplătit cu arome incredibile, dar şi o sănătate mai bună. Sunt potrivite atât la micul dejun, cât și la desert. Cercetările arată că fructele de pădure oferă o mulțime de efecte benefice, inclusiv îmbunătățirea sănătății cognitive, prevenirea cancerului și scăderea tensiunii arteriale.

image

Prin însuşi aspectul lor, asemănător cu nişte bomboane ale naturii, fructele de pădure, mai ales murele, ar trebui să-ţi ofere încrederea că au gust extraordinar, pe lângă efectele benefice. Culorile viu colorate indică prezenţa unor elemente nutritive, în special antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la protejarea organismului de boli pe măsură ce avansezi în vârstă.

Murele sunt o opțiune excelentă pentru a-ți satisface pofta de dulce dacă vrei să slăbești sau dacă urmezi o dietă cu puţini carbohidrați. O sută de grame de mure aduce un aport de 35 de calorii, 0,6 l grăsimi și 6,5 glucide. Se recomandă combinarea lor cu alte fructe dulci-acrişoare sau dulci, fructe uscate, miere, brânzeturi slabe, peşte slab sau carne slabă.

Cresc aportul zilnic de fibre

Cei mai mulţi dintre noi nu au suficiente fibre în dieta lor, iar murele aduc un plus de fibre. O dietă săracă în fibre a fost legată de probleme digestive precum balonare, constipație și dureri de stomac. Conform unui studiu citat de Healthline, faptul că nu obții suficiente fibre îţi poate crește riscul de boli de inimă. O dietă bogată în fibre îţi poate reduce colesterolul, te ajută să-ţi ţii sub control nivelul zahărului din sânge, menţine senzaţia de saţietate mai mult timp şi hrăneşte bacteriile intestinale sănătoase.

Reprezintă o sursă excelentă de vitamina K

Vitamina K este motivul pentru care nu sângerezi abundent atunci când te tai, pentru că ajută la coagularea sângelui. Vitamina K este important şi în metabolismul osos. Carenţa de vitamina K poate duce la subțierea oaselor, fracturi osoase, vânătăi ușoare, sângerări menstruale abundente și sânge în scaun sau în urină. O singură cană de mure crude oferă aproape 29 de micrograme de vitamina K, mai mult de o treime din aportul zilnic recomandat.

Vezi şi: Îngheţată cu mure şi căpşuni

Îţi aduce un plus de mangan

Dintre minerale, manganul este esenţial pentru dezvoltarea oaselor și menţinerea unui sistem imunitar eficient, iar murele îţi pot aduc aproape jumătate din necesarul zilnic de mangan. Acest mineral ajută organismul să metabolizeze carbohidrații, aminoacizii și colesterolul. Tot manganul previne osteoporoza, menţine glicemia la nivel normal şi joacă un rol cheie în formarea colagenului. Enzima care ajută manganul să formeze colagen, prolidaza, ajută, de asemenea, să se vindece corect rănile.

De ce susţin specialiştii în nutriţie consumul de mure?

Efectele benefice ale murelor au fost subliniate de numeroşi specialişti în nutritiţie.  Doctorul în Nutriție și Știința Alimentelor din Brazilia, Livia Dickson Chen afirmă: „Murele oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare. Conţin niveluri ridicate de antociani, care reduc inflamația și protejează de bolile cardiovasculare. De asemenea, murele congelate și conservate furnizează aproximativ șapte grame de fibre alimentare per porție de o cană.

Fibrele ajută arterele și intestinele să fie curate și sănătoase, reducând riscul bolilor de inimă. Diabeticii care folosesc medicamente ar trebui să fie atenți la consumul de mure, deoarece pot reduce nivelul zahărului din sânge. Pot fi savurate proaspete sau adăugate la iaurturi, siropuri, sosuri, sucuri și plăcinte. O cană pe zi este suficientă pentru a obține beneficiile pentru sănătate. Se pot consuma ca gustare dupa-amiaza, dar nu şi peste noapte sau înainte de culcare, deoarece este posibil să perturbe somnul‟.

Te-ar mai putea interesa: Tartă cu mure, un desert de vară răcoros

Susţine consumul de mure şi nutriţionistul britanic Christos Sittas: „Sucul de mure a fost utilizat în studiile pe animale şi s-a observat că stimulează activitatea macrofagelor și atenuează inflamațiile pulmonare‟. Şi Sittas atrage atenţia asupra unor efecte negative: „Unele persoane pot avea reacții alergice (sindrom de alergie orală) la consumul de mure: iritarea cavității bucale și a ochilor, disconfort gastrointestinal‟.

FOTO: Shutterstock



Recente

Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg
shutterstock 256424824 jpg
shutterstock 1379805665 jpg
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg
Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg