Întinereşti mâncând. Alimente cu retinol, vitamina care întârzie îmbătrânirea

Sigur ai auzit de retinol ca ingredient al unor produse cosmetice, dar ştiai că se găseşte și în alimente? Află care sunt acestea şi cum să întârzii îmbătrânirea!

image

Retinolul este cunoscut pentru faptul că întârzie îmbătrânirea. Se mai numește și vitamina A și îl poți găsi în alimente. Prin alimentaţie, îţi procuri retinolul fără a avea probleme cu iritaţiile pielii.

Retinolul sau vitamina A se găsește în mod normal în produsele de origine animală și este esențială pentru menținerea sănătății pielii, stimulând producția de colagen, estompând ridurile și promovând regenerarea celulară, pentru a lăsa în urmă celulele moarte.

Efectele benefice ale retinolului în dietă

Consumul adecvat de vitamina A, la fel ca toți nutrienții esențiali, este esențial pentru o sănătate bună, deoarece întinerește pielea, menţine sănătatea ochilor și sistemul imunitar, contribuie la metabolismul fierului. Este un antioxidant puternic cu efect protector împotriva radicalilor liberi care provoacă oxidarea celulară. Astfel, ajută la combaterea îmbătrânirii celulelor, intervine în formarea și întreținerea țesuturilor și ajută la evitarea infecțiilor.

Te-ar mai putea interesa: Retinolul, secretul tenului catifelat

Cele mai bune surse alimentare de retinol

Pentru un plus de retinol din alimente, ai grijă să consumi cât mai des: ficat de vită şi porc, ardei iute, spanac (100 de grame de spanac conţine până la 771 de micrograme de vitamina A). Pe lângă retinol, spanacul este bogat în fibre, vitamina C, vitamina B, vitamina E şi minerale (fier, potasiu, magneziu, mangan). Şi ierburile aromatice uscate şi proaspete îţi aduc un plus de vitamina A. Mărarul este una dintre cele mai bune surse vegetale, dar şi alte ierburile aromatice ţi-l oferă: oregano, pătrunjel, dafin, cimbru.

Vezi şi: Modalităţi simple de reducere a ridurilor

Morcovul și cartoful dulce conţin vitamina A. În general, legumele portocalii și gălbui au caroten. La acestea, se adaugă oul, cu 591 micrograme de vitamina A la fiecare 100 g.

FOTO: Shutterstock