Te simţi obosit tot timpul? Uite ce poţi face!

Când resimţi mai acut oboseala şi oricât de mult te-ai odihni nu te ajută, este timpul să faci unele schimbări de stil de viaţă sau să cauţi ce anume provoacă această extenuare.

image

Oboseala ta poate avea o mulțime de cauze, de la dietă până la o afecţiune care nu se manifestă încă zgomotos. Cum alimentele sunt combustibilul de care ai nevoie să fii activ, este posibil ca dieta ta să influenţeze nivelului de energie. Conform Best Life, medicul britanic Nicholas Dragolea atrage atenţia asupra faptului că o dietă bogată în zahăr și grăsimi nesănătoase poate accentua oboseala. Mai mult, carenţele de vitamina B12 tind să provoace oboseală și slăbiciune. Aceasta se găseşte în special în alimentele de origine animală. Dieta nesănătoasă nu este singura vinovată pentru instalarea unei oboseli ieşite din comun primăvara. În cele ce urmează, vei afla mai multe cauze posibile.

Suplimentează vitamina D

Carenţa de vitamina D îţi poate reduce nivelul de energie. Aceasta se numără printre vinovaţii principali ai oboselii, insomniei, asteniei. Analizele de sânge pot dezvălui dacă ai o carenţă sau nu. Petrece mai mult timp în aer liber, la soare, şi ia suplimentele recomandate în cazul confirmării unei deficienţe.

Te-ar mai putea interesa: Astenia de primăvară: ce alimente să consumi în această perioadă și ce să eviți

Ai grijă să faci mai multă mişcare

O altă cauză a oboselii este lipsa mişcării. Ai putea să faci puţin sport să verifici dacă aceasta era cauza reală. Lipsa activității fizice poate duce la slăbiciune musculară și la un nivel redus al energiei. Mişcarea îmbunătățeşte şi circulația sângelui, îţi dă o stare generală mai bună şi combate oboseala.

Mergi la medic pentru analize

Te simţi obosit cu toate că mănânci sănătos, dormi îndeajuns şi faci mişcare? Programează-te la medicul de familie pentru a vedea dacă nu ai o afecțiune ascunsă. Anemia, diabetul, tulburările tiroidiene sunt doar câteva dintre bolile care se manifestă prin oboseală.

Caută să schimbi medicamentele

Şi medicamentele pot da oboseala ca efect secundar, de aceea, dacă iei unele pe termen lung, n-ar fi rău să verifici cu medicul tău dacă aceasta este cauza extenuării tale şi dacă le poţi înlocui cu altele.

Vezi şi: Femeia care dormea 20 de ore pe zi. Ce îi dădea oboseală extremă?

Oboseala este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare pe care le dau medicamentele. Pe lista aceasta se află antihistaminicele, antidepresivele, beta-blocantele pentru tratarea tensiunii arteriale crescute.

FOTO: Shutterstock