Obiceiurile alimentare greșite care îți pot provoca insomnie

Nu doar depăşirea orei de culcare sau excesul de băuturi care conţin cafeină îţi pot da insomnie. Ceea ce alegi să mănânci peste zi, mai ales spre seară îţi poate face nopţile albe.

image

O mulţime de obiceiuri alimentare pot declanșa insomnia sau îţi pot crea probleme cronice de somn. Nu este nicio surpriză că, dacă faci exces de cafea sau băuturi energizante, nu vei putea să adormi la ora la care eşti obişnuit. Această substanță naturală, cafeina, se află în cafea, ceai, ciocolată şi chiar unele suplimente alimentare. Blochează receptorii creierului pentru adenozină, o substanță care favorizează somnul. Consumul de cofeină în exces de-a lungul zilei, sub diverse forme este cea mai scurta cale spre o noapte nedormită.

Efectele cafeinei se simt la aproximativ o oră după consum, dar toleranța diferă în funcţie de persoană. Unii sunt mai sensibili la cafeină. În cazul loc, până şi cafeaua de dimineaţă le poate afecta somnul din noaptea următoare. Cafeina nu este singurul vinovat pentru insomnie. Vezi ce alte alimente ar trebui eliminate din partea a doua a zilei pentru a nu-ţi crea dificultăţi care ţin de odihnă!

Mănânci picant seara

Consumul de alimente picante poate provoca arsuri la stomac mai ales când te întinzi seara pentru somnul de noapte. Acidul gastric din stomac ajunge să se deplaseze mai ușor în esofag, ducând la durere, eructații și indigestie. Toate pot fi simptomele bolii de reflux. Această boală poate fi corelată cu tulburările de somn.

Vezi și: 6 remedii naturale pentru combaterea insomniei

Nu iei multivitamine

Există o legătură strânsă între somnul sănătos și elementele nutritive pe care le procuri din alimente. Magneziul este recomandat pentru un somn bun, dar nu este singurul. Persoanele care au mai des nopţi albe au un nivel redus de vitamina D, vitamina K, fier şi zinc și magneziu.

Faci exces de grăsimi saturate

Potrivit unor cercetări realizate în anul 2020, consumul excesiv de grăsimi saturate în timpul zilei a dus la afectarea calității somnului nocturn. În urma studiului s-a constatat că persoanele care au o dietă mai bogată în grăsimi saturate se trezesc frecvent în timpul nopții și, în general, au un somn mai puțin odihnitor şi benefic.

Extrapont

Grăsimile bune, ca acizii grași Omega-3 te ajută să te odihneşti mai bine. Uleiurile bogate în DHA și EPA din seminţe de in, peşte gras, nuci măresc eficiența somnului.

Citește și: Te trezeşti în mijlocul nopţii? Ce spune despre starea ta emoţională ora la care îţi piere somnul

Ai în dietă prea multe surse de carbohidraţi

Carbohidrații în exces cresc riscul de îngrăşare, boli de inimă, diabet, dar şi insomnie. Potrivit unui studiu din anul 2019, femeile în vârstă care au consumat mai des alimente cu carbohidrați (pâine albă, produse de patiserie, paste) au avut tulburări de somn. Carbohidrații cresc rapid glicemia, iar nivelul ridicat de zahăr din sânge este asociat cu insomnia şi apneea în somn.

FOTO: Shutterstock



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg