Ustensilele din bucătărie ne îmbolnăvesc de cancer? Pericolul la care ne expunem zilnic
Bucătăria este sufletul casei pentru fiecare dintre noi, însă a devenit și cel mai periculos loc pentru membrii familiei?
Oamenii de știință ne atrag atenția cu privire la un aspect pe care mulți dintre noi îl trecem cu vederea – materialul din care sunt făcute ustensilele de bucătărie și riscul la care ne expunem noi când le folosim zi de zi.
În fiecare zi din viața noastră, ingerăm mii de particule infime de plastic din aerul și apa din jurul nostru. Dar aceste miniparticule periculoase se află, din păcate, și în mâncarea noastră. Iar impactul pe care îl au asupra organismului nostru abia acum începe să fie cunoscut de specialiști.
În ultimul deceniu, cercetătorii s-au arătat tot mai îngrijorați în privința plasticului care se află peste tot pe lângă noi și care ne otrăvește corpul și creierul, cu consecințe posibil fatale pentru noi.
Iar acum mai multe studii de mare amploare au început să confirme ceea ce medicina s-a temut de atâta timp că se întâmplă cu noi – aceste particule de plastic, care sunt absolut infime și deloc vizibile cu ochiul liber, pot declanșa valuri de cancere care să afecteze diverse organe vitale pentru oameni, de la plămâni, colon, vezică la prostată.
Cele mai înspăimântătoare vești provin de la Universitatea din California, San Francisco, care a analizat nu mai puțin de 3.000 de studii despre microplastic, iar concluziile nu sunt deloc bune.
Publicat în decembrie 2024, raportul medical susține următoarele: „Am ajuns la concluzia că microplasticul e suspectat că dăunează organelor reproductive umane, sistemului digestiv și sănătății respiratorii, fiind strâns legat de cancerul de colon și plămâni”.
„Aceste rezultate sunt cutremurătoare”, a recunsocut dr. Antonis Myridakis. În medie, ingerăm circa 5g de plastic pe săptămână, adică aceeași greutate cât are un card bancar. Iar, într-un an, avem în organism nu mai puțin de 260g de plastic!
Particulele ne intră în sânge și organe, lucru care ne pune în pericol sănătatea și chiar viața. Chiar și așa, companiile nu se opresc din a produce plastic și, până în 2050, își vor crește producția de plastic la 1,1 miliarde de tone.
foto - Shutterstock