Kiwi este un fruct delicios, dar se poate consuma cu tot cu coajă?
Textura specială a fructului de kiwi te poate face să te întrebi dacă trebuie să îi arunci coaja sau o poți consuma în siguranță? Iată care este adevărul!
Fructul de kiwi sau „kiwi‟, așa cum este cunoscut, are gustul dulce-acrișor, fiind absolut delicios. El se consumă ca atare, pe post de gustare sau poate fi folosit în salate de fructe, în prăjituri, la torturi, în tarte și în dulcețuri.
Mai mult decât atât, pulpa acestui fruct este plină de nutrienți și antioxidanți, cum ar fi: vitaminele B9, C, E, K și minerale, precum: calciu, fosfor, potasiu și magneziu. Datorită acestor proprietăți, fructul de kiwi ajută procesul de digestie, previne bolile de inimă, susține elasticitate pielii, contribuie la scăderea colesterolului și are efect energizant.
Citește și: 6 motive să mănânci kiwi
Kiwi verde și kiwi galben
Acest fruct poate fi de mai multe soiuri, însă cele mai populare sunt fructele galbene și fructele verzi. Cele galbene au coaja netedă, în timp ce kiwi verzi au coaja păroasă.
Din cauza texturii sale, la fel ca în cazul altor fructe și legume, nu putem întreba dacă acest fruct se poate consuma cu tot cu coajă. De pildă, cartofii dulci, vinetele, castraveții, mango, căpșunile și prunele se încadrează în categoria alimentelor care pot fi mâncate, în siguranță, cu coajă. Dar coaja de la kiwi se consumă?
Vezi și: Ce boli tratezi cu coaja fructelor
Se consumă sau nu coaja de la kiwi?
Valoare nutritivă și beneficiile pe care pulpa fructului kiwi le are se aplică și în cazul cojii sale. Cu alte cuvinte, kiwi se poate consuma cu tot cu coajă, lucru confirmat și de către studiile de specialitate.
Conform unui studiu din 2016, coaja fructului kiwi conține fibre, antioxidanți și compuși bioactivi. Mai mult decât atât, coaja de kiwi este bogată în vitamina C și E, două vitamine care previn stresul oxidativ și combat radicalii liberi.
Nu uita să îl speli bine înainte de consum!
Așadar, dacă vei consuma un kiwi cu tot cu coajă, este esențial să te asiguri că ai spălat bine fructul înainte. Dacă încă nu te-ai decis, ideal este să consumi, mai întâi, un kiwi galben, apoi să îl încerci pe cel verde, cu tot cu coajă.
Sursă foto: Shutterstock