Leurda sau „usturoiul sălbatic‟ te face mai puternic în fața bolilor

Primăvara, avem cu toții nevoie de un aliat împotriva răcelilor, iar leurda ne întârește sistemul imunitar, dacă o introducem în meniul nostru. Ce alte beneficii mai are?

image

Leurda (Allium ursinum), cunoscută și sub numele de usturoi sălbatic sau usturoiul ursului, este o plantă cu frunze lungi, lucioase și ascuțite, comestibile, pe care o găsești dacă te avânți primăvara printr-o pădure. Iată ce beneficii are și la ce o poți folosi!

Datorită asemănării sale fizice cu alte plante sălbatice care pot fi toxice, este important să identifici leurda cu atenție. E simplu: dacă rupi un colț dintr-o frunză și miroase a usturoi, aceea este leurda. Și mai sigur este să o cumperi de la piață, unde producătorii aduc de obicei mai multe frunzele legate sub formă de buchețel.

Îmbunătățește digestia și sistemul imunitar

Din punct de vedere nutrițional, leurda este bogată în vitamine (precum vitamina A și vitamina C), minerale (calciu, fier, magneziu), antioxidanți și are unele beneficii pentru sănătate, incluzând efecte antimicrobiene, îmbunătățirea digestiei și susținerea sistemului imunitar.

Ca parte a unui meniu zilnic echilibrat, leurda contribuie la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Datorită conținutului său de alicină – un compus sulfuric, care este și principala substanță activă din usturoi – leurda are proprietăți antimicrobiene și poate ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene, fungice și virale. Poate fi utilă și pentru îmbunătățirea digestiei și susținerea unei flore intestinale sănătoase, datorită efectelor antibacteriene, care pot combate bacteriile neprietenoase din flora intestinală.

Conținutul de vitamina C și de compuși antioxidanți contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ și a bolilor. Compușii sulfurici din leurdă susțin, de asemenea, și funcția de detoxificare a ficatului. Leurda poate avea un rol adjuvant în dietele de slăbire, deoarece este săracă în calorii, dar bogată în fibre, contribuind astfel la senzația de sațietate și la controlul greutății.

Cum se consumă?

Frunzele de leurdă pot fi mâncate crude, adăugate în salate sau dressing-uri, în sendvișuri, într-un pesto de casă, în omletă sau adăugate în diverse preparate culinare gătite (pusă la final, când iei de pe foc o ciorbă sau o tocăniță), unde lasă o aromă deosebită – seamănă cu a usturoiului, dar e un pic mai fină.

Poți face și o mâncare bazată pe frunze de leurdă, în care mai pui ceapă și roșii, care va arăta cam ca o mâncare de spanac, doar că va avea o altă aromă. Pentru a beneficia la maximum de proprietățile sale medicinale și aromatice, este ideal ca leurda să fie consumată ori crudă, ori adăugată spre finalul timpului de gătire.

Salată de primăvară cu fasole boabe, crudități și leurdă

Ingrediente pentru două persoane: o cană de fasole boabe, fiartă, răcită și bine scursă, doi pumni generoși de leurdă tocată grosier, un ardei gras fâșii, doi castraveți rondele, 10 roșii cherry tăiate în două, șase ridichi roz tăiate în patru, două fire de ceapă verde rondele, un avocado pisat, două linguri de zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline, un praf de sare și unul de piper

Mod de preparare: Pentru a obține o salată gustoasă și sățioasă, se amestecă toate ingredientele într-un bol, se împarte salata pe două farfurii și se consumă fie ca atare, fie cu o felie de pâine de secară prăjită, fie alături de o friptură. Cantitățile se pot ajusta în funcție de preferințe.

Aperitiv cu ciuperci, leurdă și maioneză

Ingrediente pentru două persoane: o cană de ciuperci fierte, tocate mic și scurse bine, o cană de leurdă mărunțită, două linguri de maioneză, un praf de piper, sare (dacă se simte nevoia)

Mod de preparare: Pentru un aperitiv delicios pe care îl poți consuma în familie sau îl poți servi invitaților la o masă festivă, amestecă bine toate ingredientele într-un bol și gustă de sare și piper. Aperitivul se poate consuma pe pâine prăjită, pe biscuiți sărați sau pe crackerși.

foto - Shutterstock



Recente

imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg