5 moduri în care te afectează lipsa de somn
Lipsa de somn îţi afectează sănătatea mai mult decât crezi. Lipsa de concentrare, luarea în greutatea, depresie – acestea sunt doar câteva din pericolele somnului insuficient.
Recunoşti greu expresiile faciale
Un studiu maerican arată că că lipsa de somn face subiecţii să descifreze mai greu expresiiile faciale. Spre exemplu,subiecţii nedormiţi de 24 de ore nu puteau face disctincţia între o expresie prietenoasă a chipului şi una ameninţătoare.
Îţi e tot timpul foame şi mănânci mai mult
Oamenii care dorm puţin se luptă cu luarea în greutate. Asta,pentru că centrii foamei din creier sunt afectaţi,iar asta stimulează producerea hormonului foamei,grelină, în timp ce leptina,hormonul saţietăţii,scade în concentraţii mai mici decât cele normale.
Eşti deprimată
Simptomele depresiei sunt legate puternic de lipsa de somn. Studiile arată că persoanele care suferă de insomnie prezintă risc de cinci ori mai mare de a suferi şi de depresie. În plus,lipsa de somn pe termen lung accentuează simptomele depresiei,iar acestea îngreunează şi mai mult odihna de calitate,alimentând astfel cercul vicios.
Îţi îmbătrâneşte pielea
Lipsa de somn nu aduce doar neplăcutele cearcăne sau pungi sub ochi. Excesul de cortizol duce la degradarea colagenului din piele,ceea ce înseamnă mai multe riduri,un ten lipsit de strălucire şi palid.
Îţi omoară libidoul
Mai puţin de 6 ore de somn pe noapte duce la scăderea producerii hormonilor sexuali. Aceasta,combinat cu lipsa generală de tonus şi energie,cu starea de ameţeală şi cu un nivel sporit de stres duc la scăderea dramatică a dorinţei sexuale.