Cancerul de col uterin: depistare şi tratare
Cancerul de col uterin afectează în special femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani şi presupune apariţia la nivelul cervixului (prima parte a uterului care se deschide în vagin, denumit şi col uterin) a unor celule atipice care se multiplică necontrolat.
Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt incurabile,cancerul de col uterin se poate vindeca în majoritatea cazurilor,dacă este descoperit într-un stadiu incipient.
Cea mai frecventă cauză a cancerului cervical este infecţia cu HPV (HPV=Human Papilloma Virus),care determină apariţia verucilor (negilor) genitale şi poate determina modificări canceroase la nivelul colului uterin. Pe lângă aceasta,cancerul cervical poate fi cauzat şi de anomaliile celulare apărute la nivelul colului uterin,printre care diferite mutaţii.
Există,de asemenea,numeroşi factori de risc care predispun la cancer de col uterin,cum ar fi:fumatul,sistemul imunitar compromis (în special din cauza infecţiei cu HIV),infecţia cu Chlamydia şi anticoncepţionalele orale luate pe o perioadă mai mare de 5 ani.
Citeşte şi:
Graviola,fructul-minune care luptă împotriva cancerului
Diagnosticul precoce/ Screening
Întrucât modificările cervixului sunt deseori asimptomatice,cancerul de col uterin poate fi identificat doar prin controale periodice. Testele de screening sunt utilizate pentru depistarea precoce a diverselor tipuri de cancer şi scăderea şanselor de deces din această cauză.
“Testul Babeş Papanicolau trebuie să fie una dintre componentele de bază ale examenului ginecologic,fiind una dintre cele mai eficiente metode de screening în cazul cancerului de col uterin. Acest examen poate depista anomaliile celulare precanceroase şi maligne de la nivelul colului uterin. În România,cazurile de cancer de col uterin sunt îngrijorător de numeroase,de aceea recomand femeilor să nu amâne testul. Realizat periodic,o dată – de două ori pe an,acesta poate scădea riscul de a dezvolta cancer cervical cu până la 94%.”,afirmă Dr. Elena Claudia Teodorescu,medic primar în radiologie şi imagistică medicală şi doctor în ştiinţe medicale,în cadrul Donna Medical Center.
În cazul unui rezultat care indică modificări celulare,acesta poate fi împărţit în mai multe stadii,în funcţie de care va fi prescris şi tratamentul.
Alte metode de diagnostic
În cazul în care pacienta este suspectă de cancer de col uterin în urma testului Papanicolau,una dintre investigaţiile care contribuie la punerea unui diagnostic este biopsia endocervicala(sau chiuretajul diagnostic). Aceasta se realizează pentru a determina dacă celulele maligne sunt prezente şi la nivelul canalului cervical.
Pentru a identifica şi determina localizarea exactă a celulelor maligne pe suprafaţa cervixului,se vor face o colposcopie şi o biopsie cervicală. Acestea pot fi realizate şi în cazul femeilor însărcinate,suspecte de cancer cervical.
Alte metode de diagnostic sunt conizatia diagnostică şi rezecţia cu ansă diatermica,recomandate pentru recoltarea ţesutului cervical,în scopul analizării microscopice a acestuia.
În cazul în care rezultatul testelor este pozitiv şi se pune diagnosticul de cancer de col uterin,se vor realiza anumite investigaţii care vor ajuta în stabilirea celui mai potrivit tratament. Aceste investigaţii vor urmări gradul de răspândire a celulelor canceroase şi stadiul bolii (stadializare). Tomografia computerizată (CT),rezonanţa magnetică nucleară (RMN)şi examinarea ultrasonografica (ecografia)sunt investigaţiile cele mai potrivite şi mai des utilizate în acest sens.
Tratamentul cancerului de col uterin
În funcţie de stadiul de răspândire a bolii,medicul poate recomanda tratament chirurgical,radioterapie,chimioterapie sau combinarea a doua dintre aceste metode.
Tratamentul chirurgicalimplică în general îndepărtarea ţesuturilor afectate de cancer (zone din colul uterin şi canalul cervical) sau chiar a unor organe,dacă boala este foarte avansată.
a detaliat
.
O metodă de tratament mai puţin invazivă este radioterapia,care foloseşte raze X cu energie mare sau alte tipuri de raze pentru a distruge celulele tumorale. Radioterapia poate fi externă (utilizează un aparat ce trimite radiaţii către celulele maligne) sau internă (utilizează o substanţă radioactivă care se plasează direct în sau lângă celulele afectate).
În paralel cu radioterapia sau complementar tratamentului chirurgical,se poate realiza tratament prin chimioterapie. Acest tip de tratament presupune folosirea anumitor medicamente,precum citostaticele,care sunt administrate intravenos,pentru a ajunge mai uşor la zonele afectate de boală. Scopul lor este distrugerea celulelor canceroase şi prin urmare oprirea diviziunii necontrolate a acestora. Întrucât aceste celule sunt foarte asemănătoare celulelor sănătoase,medicamentele administrate ajung să le atace şi pe acestea din urmă,provocând de multe ori leziuni la nivelul tubului digestiv,măduvei osoase,pielii,parului sau a altor organe.
Info:Şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin,statistică ce plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea provocată de această boală.