Ce legătură există între grăsimea abdominală şi cancer

1 67845 original jpg jpeg

Numeroase studii au confirmat legătura dintre kilogramele în plus şi riscul îmbolnăvirii de cancer. Grăsimea abdominală creşte riscul anumitor tipuri de cancer.

Excesul de kilograme e periculos

Conform unui raport de ultimă oră al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,OMS,o treime din cancerele la colon,sân,rinichi şi aparat digestiv sunt cauzate de excesul de kilograme. Celulele adipoase pot secreta hormoni – iar un exces de ţesut adipos duce deci la o supraproducţie hormonală,ceea ce afectează sănătatea subiecţilor.

Excesul adipos produce complicaţii metabolice

Excesul de ţesut adipos la nivel abdominal reprezintă un pericol pentru sănătate. Astfel,pentru un diametru în talie mai mic sau egal cu 94 cm (bărbaţi) şi mai mare de 80 cm (femei),riscul de complicaţii metabolice este sporit. Pentru un diametru mai mare de 102 cm la bărbaţi şi mai mare de 88 cm la femei,riscul de complicaţii este deosebit de mare.

Indicele de masă corporală arată gradul de risc

Cercetătorii au arătat că femeile care au un indice de masă corporală,IMC,mai mare de 30 prezintă cu 20 % mai multe riscuri de a dezvolta un cancerla sân,comparativ cu cele având valoarea IMC de 25. Indicele de masă corporală se calculează divizând greutatea în kilograme la pătratul înălţimii subiectului (înălţimea fiind măsurată în metri). Cei care au indicele cuprins între 25 şi 30 5 kg/m² sunt supraponderali,iar cei cu IMC mai mare ca 30 5 kg/m² sunt consideraţi obezi.

Grăsimea abdominală este un indicator de cancer colorectal

S-a demonstrat că există o relaţie directă între kilogramele în plus şi riscul de cancercolorectal. Cercetările mai arată că adipozitatea abdominală (măsurată în jurul taliei,sau prin raportul diametului taliei cu cel al şoldurilor) este un indicator mai pertinent al riscului de cancer colorectal ca obezitatea estimată prin indicele masei corporale.