Ce nu ştiai despre antioxidanţi
Toată lumea ştie că antioxidanţii sunt capabili să neutralizeze radicalii liberi din organism şi să ţină astfel anumite boli departe. Aceşti compuşi mai ascund însă o mulţime de secrete.
Cum acţionează exact
Radicalii liberi sunt molecule instabile rezultate din oxidarea celulară. Deşi prezenţa radicalilor liberi a fost legată de apariţia unor afecţiuni serioase,precum boli cardiovasculare şi cancer,nu înseamnă automat că toţi radicalii liberi sunt „răi”. Negativă este cantitatea crescută de radicali liberi,acumulaţi în organism. Antioxidanţii reuşesc să combată excedentul de radicali liberi.
Sunt diferiţi
Orice moleculă care te protejează împotriva proceselor de oxidare poate fi un antioxidant. Asta include vitaminele,flavonoizii,polifenolii – în total,există 8.000 de tipuri de compuşi antioxidanţi. Însă nu toţi acţionează în acelaşi mod,iar antoxidanţii de un anume tip nu pot suplini acţiunea specifică a unui oxidant de alt tip. Prin urmare,e nevoie să-i furnizezi organismului o largă varietate din aceşti compuşi,printr-o dietă variată.
Nu doar fructele conţin antioxidanţi
Nu doar fructele conţin antioxidanţi,ci şi o mulţime de legume şi alimente comestibile:fasolea,nucile,seminţele,cerealele integrale. Ceaiurile conţin antioxidanţi,la fel şi anumite plante folosite sub formă de infuzie,macerat sau suc.
Suplimentele nu ajung
O mulţime de producători îşi fortifică produsele cu suplimente din aceşti compuşi,ca să atragă clientela. Totuşi,nu te baza numai pe aceste suplimente,dacă vrei să ai un organism sănătos. Cantităţile de antioxidanţi provenite din aceste surse sunt mici.