Cele 10 porunci ca să nu te îmbolnăveşti de cancer
Recent, 22 de experţi mondiali au publicat, în numele Fondului mondial de cercetare contra cancerului, un raport privind modul de viaţă pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l adopte, pentru a evita apariţia necruţătoarei boli.
Care sunt factorii de risc
Raportul se bazează pe rezultatele a peste 7000 de studii realizate într-o perioadă de 5 ani. Documentul arată că un stil de viaţă deficitar poate duce la apariţia temutei boli. Sedentarismul,activitatea fizică insuficientă ca şi alimentaţia necorespunzătoare sunt fractorii de risc cei mai importanţi. Consumul excesiv de zahăr ca şi de grăsimi „rele“,care au invadat o mulţime de produse din comerţ,au dezechilibrat obiceiurile alimentare ale oamenilor din întreaga lume.
Cele 10 porunci
Cele 10 recomandări anticancer propuse de FMRC sunt următoarele:
1. Practicarea unei activităţi fizice de 30 minute,zilnic
2. Evitarea excesului ponderal
3. Evitarea băuturilor dulci
4. Limitarea consumului de alimente cu aport caloric mare,a produselor cu zahăr adăugat,sărace în fibre sau bogate în grăsimi.
5. Creşterea consumului de legume,fructe,cereale complete şi legume uscate – minimum 400 g pe zi
6. Limitarea consumului de carne roşie şi grasă la 500 g pe săptămână şi evitarea mezelurilor,cărnurilor afumate şi sărate.
7. Reducerea cantităţii de băuturi alcoolizate – 1 pahar pe zi pentru femei şi 2 pentru bărbaţi.
8. Reducerea consumului de alimente sărate şi de produse conţinând sare adăugată,precum chipsurile şi arahidele.
9. Evitarea suplimentelor alimentare
10. Mamele ar trebui să-şi alăpteze bebeluşii măcar în perioada primelor 6 luni de viaţă
Acestor „10 porunci” li se adaugă recomandările privind stoparea fumatului şi a admnistrării de substanţe halucinogene.
Nutriterapia ajută
Nutriterapie este o disciplină recentă,permiţând consilierea persoanelor privind alimentelor care scad riscul apariţie cancerului. Din multitudinea de alimente care au această proprietate,trebuie reţinute următoarele:ceaiul verde (scade riscul de cancer colorectal,cancer al vezicii urinare şi de prostată),varză şi broccoli (scade incidenţa cancerului la sân),usturoi (protejează împotriva cancerului digestiv),curcuma sau turmeric (ţine departe cacnerul digestiv şi al pielii),legumele şi fructele bogate în betacaroten – ardei gras,kiwi,broccoli,coacăze,portocale (protejeacă contra cancerului e esofag),legumele bogate în acid folic – spanac,linte,mazăre (protejează contra cancerului de pancreas).