Chistul ovarian. Iată ce trebuie să ştii despre el

1 71950 original jpg jpeg

Trebuie să învăţăm mai mult despre ceea ce se întâmplă în corpul nostru în fiecare lună. În unele cazuri, apariţia chisturilor ovariene pot provoca dureri pelviene şi complicaţii mai grave.

Dacă vrei să ai un copil şi nu reuşeşti,probabil te gândeşti ce se întâmplă cu ovarele. Asta s-ar putea să fie un pic neliniştitor mai ales atunci când eşti la menstruaţie. Este momentul în care poţi dezvolta un chist ovarian,şi să nu-ţi dai seama. Înainte să te sperii,trebuie să ştii că de obicei,este inofensiv.

Iată tot ce trebuie să ştii despre chistul ovarian:

Ovarele şi trompele uterine

În interiorul pelvisului,uterul este sprijinit,protejat de două ovare,fiecare având aproximativ mărimea unei migdale. Pe parcursul anilor de fertilitatea,unul dintre ovare va înfăşa un ou într-un spaţiu umplut cu lichid numit folicul,apoi va elibera oul într-un tub uterin aproximativ o dată pe lună. Care este după aceea absorbit în organism.

Aşadar,cum se formează chistul?

Destul de uşor. Corpul nostru,practic,este pregătit pentru a dezvolta chisturi ovariene. În cazul în care folicolul nu eliberează ovulul,atunci poate creşte mai mare şi se poate dezvolta într-un chist folicul. Sau,se poate dezvolta,ceea ce se numeşte luteum chist corpus,o cavitate care se formează după rupturile folicului şi eliberarea oului. Aceste chisturi pot sângera şi astfel,provoacă dureri în zona pelviană. De obicei,acestea dispar în câteva săptămâni şi sunt destul de mici. Dar este posibil să ai un chist de o mărime mai mare care se poate măsura în inci.

Chistul dermatoid

Este posibil să dezvolţi un chist dermoid,care se formează atunci când celulele din divizarea de început a ovarului,chiar dacă nu sunt fecundate,pot apărea. Acestea nu sunt comune,dar pot creşte mari,ajungând chiar şi până la 10 centimetri. Din moment ce acest chist conţine material genetic pentru o viaţă umană,fiind mari,ar putea cauza alte probleme. S-ar putea să ai nevoie să fie îndepărtate chirurgical.

Cum poţi şti dacă ai chist ovarian

Multe chisturi ovariene funcţionale nu vor declanşa niciun simptom,iar marea majoritate a timpului,ele merg mai departe pe cont propriu. Doctorii de specialitate spun că chisturile foliculare nu duc la modificări ale ciclului menstrual. Te-ai putea confrunta cu sângerări,dacă ai un chist luteal.Chisturile ovariene pot fi descoperite când te duci la medic,printr-o ecografie. Dar,alte femei pot experimenta simptome de la durerea lor,chisturi în principal în zona pelviană sau abdominală. Atunci când încep să apară dureri în aceste două zone,trebuie să mergi la medic pentru a te asigura că nu este vorba despre un chist.

Alte simptome ale chistului ovarian

Există simptome mai severe ale chistului,cum sunt febra,greaţa şi vărsăturile. Acestea sunt semnele că ai putea avea o infecţie,şi ar trebuie să mergi cât mai repede la un doctor.

Un alt simptom mai grav care-l îngrijorează pe experţi este că atunci când chistul duce un ovar la răsucire,acesta ar putea provoca dezvoltarea unei infecţii,dar ar putea întrerupe alimentarea cu sânge la ovar,ceea ce ar putea provoca dureri puternice.

Este o problemă cunoscută sub numele de torsiune adnexal,şi este destul de gravă. În cazul în care are loc,o să simţi o durere puternică în abdomen şi o să apară simptome de greaţă. În cazul în care se întâmplă acest lucru,este considerată o urgenţă medicală.