Levi Strauss n-a purtat niciodată blugi. Neînsurat, și-a donat averea orfanilor

Levi Strauss, inventatorul blugilor albaștri, s-a născut în Buttenheim, Bavaria, pe 26 februarie 1829, iar părinții lui erau Hirsch Strauss și Rebecca Haas Strauss. Băiatul avea trei frați mai mari și trei surori mai mici, iar familia lor numeroasă au îndurat multe din simplul fapt că erau evrei și săraci.

image

În 1848, la doi ani după ce tatăl lui Levi a murit din cauza tuberculozei, tânărul și surorile lui au emigrat în New York. În Statele Unite, cei patru frați s-au întâlnit cu doi frați ai lor mai mari, care erau deja stabiliți în America și proprietarii unui magazin alimentar. La scurt timp, Strauss a învățat ce înseamnă comerțul și asta i-a deschis ochii și mintea pentru noi oportunități profesionale.

După ce-a avut o tentativă de-a merge în San Francisco pentru a găsi aur și-a se îmbogăți, și-a deschis singur un magazin asemănător celui deținut de frații lui mai mari în New York, pe care l-a denumit „Levi Strauss & Co”.

Viața acestuia avea să se schimbe radical abia în momentul în care un client de-ai săi i-a scris o scrisoare. În 1872, croitorul din Reno, Nevada, Jacob Davis, i-a dezvăluit felul unic în care fabrica pantaloni pentru clienții săi – punând nituri în locurile în care se toceau mai mult, pentru a rezista mai mult.

Davis voia să panteteze ideea, dar avea nevoie de un partener de afaceri pentru a beneficia de sprijin financiar în acest sens. Lui Levi i-a plăcut mult ideea, iar pantalonii întăriți au fost patentați de Jacob Davis și Levi Strauss & Company pe 20 mai 1873. Așa s-au născut blugii albaștri!

Strauss era încrezător că lumea va cumpăra salopetele lor, cee ace s-a și întâmplat. În primă instanță, acestea erau făcute dintr-o pânză greoaie, greu de purtat, după care compania a schimbat materialul folosit cu denim. Ideea de-a face blugii albaștri le-a venit inventorilor în momentul în care și-au propus să vopsească denimul albastru doar pentru a ascunde eventualele pete care puteau apărea de la purtare.

image

Întreaga lor afacere s-a extins în momentul în care Levis a cumpărat fabrica Mission and Pacific Woolen Mills în 1875. Strauss a murit la 73 de ani, pe 26 septembrie 1902, în casa lui din San Francisco. După dispariția lui, nepotul acestuia, Jacob Stern, a preluat afacerea și-a devenit președintele companiei. Blugii creați de Levi se bucură de mare succes și-n ziua de azi!

Dacă toată lumea cunoaște blugii făcuți de Strauss, ei bine, nu se cunosc atât de multe lucruri despre viața lui privată. Levi nu s-a însurat niciodată și n-a avut copii, motiv pentru care a oferit mare parte din averea sa orfanilor și oamenilor săraci. O altă ciudățenie este că inventatorul blugilor albaștri, pe care-i poartă acum toată planeta, n-a purtat niciodată niște blugi Levis. Motivul?

Blugii erau pentru muncitori, la acea vreme, și el era om de afaceri, avea o reputație de menținut și, drept urmare, nu se prezenta în public decât la costum.

Foto - Shutterstock