Pericolul expunerii la soare: apariţia cancerului de piele

1 69482 original jpg jpeg

Mulţi dintre noi aşteaptă cu nerăbdare vara şi zilele călduroase în care să ne relaxăm pe plajă. Razele soarelui ne fac nu doar să ne simţim bine, ci chiar să şi arătăm mai atragător, pentru multe persoane pielea bronzată reprezentând un semn al frumuseţii şi sănătăţii.

Din păcate,însă,tocmai mult aşteptata expunere la soare este cauza cea mai mediatizată şi cunoscută a cancerului de piele şi posibil cel mai puternic factor cauzator al acestei malignităţi,atenţionează domnul doctor Laurenţiu Vlădău,medic specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Cancerul de piele,forma cea mai răspândită dintre toate cazurile de cancer,este cauzat de creşterea necontrolată a celulelor anormale ale pielii,care se transformă în tumori benigne (non canceroase) sau maligne (canceroase). Melanomul,cel mai de temut tip de cancer de piele,apare atunci când au loc mutaţii în ADN-ul celulelor pielii,cauzate în mare parte de acţiunea ultravioletelor (UV) din lumina soarelui şi de luminile folosite în saloanele de bronzare.

Oricine,indiferent de culoare,poate dezvolta aceasta afecţiune,însă apariţia ei este legată adesea de existenţa unei cantităţi mai mici de pigment (melanina) în piele,ceea ce înseamnă mai puţină protecţie împotriva radiaţiilor UV dăunătoare.

„ADN-ul celular dictează gradul de protecţie pe care îl are fiecare individ şi reprezintă un factor important în protejarea pielii. Astfel,o persoană cu piele deschisă la culoare,ochi albaştri sau verzi,păr blond sau roşcat care locuieşte la Ecuator şi se expune timp de 10 ani la soare la ore de vârf are şanse foarte mari să dezvolte cancer de piele comparativ cu o persoană cu pielea închisă la culoare,care nu se arde şi care are şanse foarte mici să fie afectată. Acest lucru se datorează pigmentului protector,melanina,care formează o “pălărie” pentru celulele pielii. Cu cât avem mai multă melanină la nivelul epidermului şi barierei dintre epiderm şi derm,cu atât mai închisă la culoare este pielea şi,în consecinţă,nivelul de protecţie împotriva razelor UV creşte”,explică doctor Laurenţiu Vlădău.