Poliomielita: cauze şi simptome

1 68459 original jpg jpeg

Poliomielita este o boală gravă care se transmite de cele mai multe ori pe cale fecal-orală. Aceasta poate provoca paralizie, cauzele ei fiind asimptomatice, dar evidente, mai ales dacă poliovirusul intră în fluxul sanguin.

Cauzele poliomielitei:

Această boală virală foarte contagioasă afectează în principal copiii mici. Virusul contactat se multiplică în intestin,de unde invadează sistemul nervos şi provoacă paralizie.Poliomielita este cauzată de infecţia cu virusul care poartă numele de poliovirus. Acest grup de virus colonizează tractul gastro-intestinal,în special orofaringele şi intestinul. Timpul de incubare este de minim 3 zile şi o maximă de 35 de zile.Poliovirusul infectează numai anumite tipuri de celule. Au fost identificate trei serotipuri de poliovirus,şi anume,poliovirus de tip 1,de tip 2 şi de tip 3,fiecare cu o proteină de capsidă uşor diferită de celelalte. Toţi cei trei sunt virulenţi şi produc aceleaşi simptome. Cea mai des întâlnită formă şi care este asociată cu paralizia este cea de tip 1.Persoanele care sunt infectate cu acest virus,care poate fi luat prin infecţie de imunizare cu vaccin polio,pot dezvolta imunitate. Cele care sunt imune,au anticorpii IgA în tractul gastro-intestinal şi amigdale,luptând împotriva poliovirusului. Aceştia sunt capabili să blocheze replicarea virusului,pentu a nu se răspândi la neuronii motorii ai sistemului nervos central.

Simptomele iniţiale ale poliomielitei includ:

-Rigiditate la nivelul gâtului;

-Dureri la nivelul membrelor;

-Dureri de cap;

-Vărsături;

-Febră;

-Oboseală;

-Reflexe anormale.

Într-o mică parte din cazuri,boala poate provoca paralizie,care este adesea permanentă. Nu există niciun remediu pentru poliomielită. Aceasta poate fi prevenită numai prin imunizare. Aproape 90 % din persoanele care sunt infectate nu au simptome sau sunt uşoare.

Una din 200 de infecţii duce la paralizie ireversibilă,de obicei la nivelul picioarelor. Acest lucru este cauzat de virusul care ajunge în fluxul sanguin şi invadează sistemul nervos central. După ce este multiplicat,virusul distruge celulele nervoase care activează muşchii. Aceştia nu mai sunt funcţionali,dispărând mobilitatea. Această afecţiune este cunoscută sub numele de paralizie acută flască.

Toate cazurile de paralizie acută flască în rândul copiilor sub 15 ani sunt raportate şi testate de poliovirus în termen de 48 de ore de la debut.

Poliomielita bulbară

În acest caz,poliovirusul atacă celulele nervoase ale trunchiului cerebral,reducând capacitatea de respiraţie şi cauzează dificultăţi la înghiţire şi vorbire. Paralizia afectează trunchiul şi muşchii toracelui şi a abdomenului. 10 % din cei care suferă de acest tip de paralizie mor atunci când muşchii respiratorii devin imobilizaţi.

Prevenire

Nu există un tratament pentru poliomielită,doar un tratament care atenuează simptomele. Căldura şi terapia fizică sunt folosite pentru a stimula muşchii şi medicamentele antispastice sunt date pentru a relaxa muşchii. Poliomielita poate fi prevenită prin imunizare,de aceea,vaccinul polio protejează aproape întotdeauna copilul.