Simptome nebănuite ale problemelor cu tiroida
Prin tulburări simple, care nu par a avea ceva în comun cu dereglările glandei tiroide, corpul îţi dă de înţeles că are nevoie de ajutor pentru a-şi regăsi echilibrul pierdut.
Cele mai frecvente dereglări tiroidiene sunt hipotiroidismul şi hipertiroidismul. Femeile au o probabilitate de şase ori mai mare de a fi diagnosticate cu tulburări tiroidiene,riscul de apariţie a acestora (mai ales a hipotiroidismului) crescând o dată cu vârsta.
Tiroida este o glandă mică,de forma unui fluture,fiind situată în partea anterioară a gâtului. Pentru că este implicată în multe dintre funcţiile organismului,dereglările ei induc schimbări la nivelul multor organe,de unde şi multitudinea de simptome prin care se manifestă.
Tiroida are un rol esenţial în controlul metabolismului prin hormonii secretaţi,tiroxina (T4),triiodotironină (T3) şi calcitonina.
Produşi din iodul conţinut de alimente (mai ales din sare),hormonii T3 şi T4 sunt implicaţi,printre altele,în termoreglare,în greutate (prin accelerarea sau prin diminuarea arderilor),în metabolismul bazal,în colesterol şi ritmul cardiac,în dezvoltarea ţesutului osos şi nervos,influenţează hormonii sexuali,tranzitul intestinal,pielea,unghiile şi părul.
Transpiri în exces? Poate fi hipertiroidism
Simptomele caracteristice hipertiroidismului sunt intoleranţa la căldură şi transpiraţia excesivă,agitaţia,insomnia,tulburările de concentrare,slăbiciunea musculară,creşterea pulsului cardiac,hipertensiunea,scaunele frecvente,disfuncţia erectilă,tulburările oculare (privire fixă,ochi „bulbucaţi”) şi scăderea în greutate,în ciuda apetitului crescut.