Soluţii eficiente contra sforăitului
Sforăitul nu este doar deranjant pentru cei din jur: este şi un indicator preţios al unor afecţiuni de care suferi fără să ştii sau al unui stil de viaţă nesănătos. Află care sunt cele mai bune metode ca să scapi de neplăcutul zgomot nocturn!
Sforăitul pe nas – probleme ORL
Sforăitul pe nas este cel mai puţin frecvent (10 %). Pentru a-l recunoaşte,roagă-ţi partenerul să te observe în timpul somnului. Cei care nu inspiră pe nas,pentru e expira pe gură,trebuie să se ducă la un medic orelist. Când inspiri,vălul palatal se loveşte de faringe,cu care intră în rezonanţă. O răceală,polipii pot fi la originea tulburării. Medicul îţi poate recomanda benzi nazale pentru a facilita trecerea aerului.
Sforăitul pe gură:sfaturi de urmat
Dacă persoana care sforăie respiră normal,e semn că problema vine din gât. De data aceasta,limba este cea care obturează faringele. Iată câteva sfaturi de urmat:
-Nu bea alcool cu cel puţin 2 ore înainte de culcare. Alcoolul determină relaxarea muşchilor faringelui. Acelaşi efect în au şi somniferele şi sedativele:le iei când eşti obosită şi agravează sforăitul şi senzaţia de oboseală. Nici tutunul nu are efect benefic.
-Dormi pe o parte. Somnul pe spate duce la comprimarea căilor respiratorii.
-Menţine-ţi greutatea în limite normale. Kilogramele în plus sunt factor agravant al sforăitului.
Alte metode de ajutor
Senzaţia de oboseală chiar de la trezire,nopţi agitate,scădere de energie la jumătatea zilei – toate aceste simptome indică o apnee de somn. Căile respiratorii se îngustează atât de tare că nu mai permit trecerea aerului,timp de câteva secunde. Există şi apnee obstructivă de somn. Trebuie să consulţi un specialist – orelist,pneumolog,cardiolog – care să depisteze cauza problemei tale şi să recomande o soluţie medicală.