Testări gratuite pentru depistarea astmului

1 69210 original jpg jpeg

Dacă eşti interesată să afli cum stai cu sănătatea plămânilor, poţi face gratuit un test simplu. În doar 3 minute afli vârsta reală a plămânilor tăi şi dacă ai nevoie să mergi la pneumolog pentru analize amănunţite. Găseşti mai multe în cele ce urmează!

În perioada 21-22 mai,în Parcul Tineretului din Bucureşti,intrarea din zona Cafeneaua Actorilor,poţi face gratuit o spirometrie între orele 9.30 şi 16.30. Este o analiză nedureroasă,care măsoară capacitatea pulmonară. Tot ce ai de făcut este să fixezi pe nas o pensă sterilă şi să sufli într-un tub cu filtru antibacterian ataşat unui aparat mic numit spirometru. Rezultatul este imprimat imediat şi medicul dă rezultatul pe loc.

La fel de lipsită de nocivitate ca o electrocardiogramă,spirometria te anunţă dacă este nevoie de analize în plus pentru depistarea la timp a unei afecţiuni a plămânilor cum este astmul.

Evenimentul este organizat de Societatea Română de Pneumologie,cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului,marcată anual în prima zi de marţi a lunii mai.

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi reprezentantul GINA (Global Initiative for Asthma) în România,Prof. Dr. Florin Mihălţan (vezi foto),atrage atenţia asupra faptului că în România se estimează că 4-6% din populaţie suferă de astm,între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri,şi că incidenţa a crescut în ultimii ani.

d605e853b65d03d71901e8ecca970b77 jpg jpeg

„Spre sfârşitul anului,intenţionăm să demarăm o anchetă pentru a vedea exact care este prevalenţa astmului în România. Este îngrijorător că la nivel mondial,astmul afectează 300.000.000 de oameni,fiind cea mai răspândită boală cronică printre copii. Doar în Europa,30.000.000 de persoane suferă de astm,iar în Europa de Vest,o persoană moare în fiecare oră din cauza unui tip de astm sever sau netratat corespunzător”,atenţionează Prof. Dr. Mihălţan.

Ce trebuie să ştii despre astm

 Afecţiune a căilor respiratorii,astmul se manifestă prin iritarea,umflarea,inflamarea şi sensibilizarea acestora la schimbările de mediu. În timpul crizelor de astm,căile respiratorii se îngustează,muşchii din jurul lor se contractă,iar mucoasa blochează căile respiratorii,ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.

„Este o boală care poate fi ţinută sub control. Este important să ştii că poţi duce o viaţă normală dacă îţi iei tratamentul şi te fereşti de factorii de risc”,spune Prof. Dr. Florin Mihălţan. „Pe www.invingeastmul.ro toţi cei interesaţi au la dispoziţie un test de autoevaluare a controlului astmului,informaţii despre afecţiune şi unde îi pot găsi pe medicii pneumologi şi alergologi din localitatea în care se află” adaugă Prof. Dr. Mihălţan.

Atenţie!

Sunt predispuşi la astm...

... cei care au alergii alimentare,la polen,praf de casă,blană de animale,fum;

…copiii,mai ales baieţii. Ei au un risc aproape dublu să facă astm,comparativ cu fetele.

E posibil să ai astm dacă observi următoarele semne:

-tusea,mai ales noaptea şi la trezire

-senzaţia de sufocare

-senzaţia de strângere a pieptului

-şuierat în plămâni (wheezing)

Aceste simptome pot apărea în anumite situaţii:

 -în vizită la persoane care au animale de companie cu blană

- la efort fizic intens

-după o răceală banală

-la schimbările bruşte de temperatură a mediului  

-dacă fumezi activ sau pasiv

Te poţi vindeca de astm?

Această afecţiune nu poate fi vindecată,dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală,activă,lipsită de atacuri de astmdacă respectă câteva reguli simple:iau medicamentele prescrise de medic,merg la controale periodice,nu fumează,se feresc de polen,praf şi păr de animale,învaţă să-şi dea seama când astmul lor se agravează şi cum trebuie să reacţioneze.

Netratat,astmul devine mai grav de-a lungul anilor,iar plămânii funcţionează mai greu. De aceea,medicii recomandă respectarea tratamentelor şi evitarea factorilor de risc. Doar aşa,astmul poate fi ţinut sub control,iar plămânii pot funcţiona mai mulţi ani fără probleme.Printre factorii care declanşează crizele de astm se numără:

-fumatul;

-răceala;

-animalele de casă;

-polenul;

-mucegaiuldin locuinţă;

-praful;

-mirosurile puternice (inclusiv parfumurile,deodorantele puternice,cosmecticele care conţin parfum,odorizantele de cameră);

-schimbările bruşte de vreme;

-emoţiile puternice.