Papa care a scris un roman erotic. Cartea lui a ajuns bestseller!

Știm cu toții că membrii Bisericii Catolice fac un jurământ de celibat, însă nu toată lumea clericală îl respectă. Mulți papi au avut soții secrete, parteneri amoroși și chiar copii ilegitimi de-a lungul istoriei Vaticanului, ne informează Vatican City Tours. Cu toate astea, s-a păstrat o anumită discreție și chiar secretomanie în rândul preoților cu privire la sexualitate și exprimarea preferințelor intime.

image

Totuși, a existat o persoană anume care a îndrăznit să-și facă cunoscută senzualitatea în ciuda părerii generale că oamenii Domnului trebuie să evite cu totul asemenea subiect incitant și toate tentațiile posibile și imposibile întâlnite în viață. Înainte de-a deveni Papa Pius al II-lea, Enea Silvio Bartolomeo Piccolomini a fost diplomat și secretar al unor cardinali, susține Biblioteca Națională a Scoției.

El călătorea adesea trimis fiind de superiorii săi în diverse colțuri de lume și purta tot timpul cu el mesaje importante de la un membru al clerului la altul, de-a lungul și de-a latul Italiei, Scoției și a altor state europene, la mijlocul secolului al XV-lea. Iar în timpul său liber, când nu era pe drumuri, scria. Și nu orice ficțiune, ci una erotică.

Viață intimă plină de pasiune

National Library of Scotland ne informează că, în 1444, după mai multe deplasări europene în numele comunității bisericești, Enea Silvio Bartolomeo Piccolomini și-a suflecat mânecile și a început să lucreze la ceea ce avea să devină unul dintre cel mai bine vândute romane erotice din acel secol.

Intitulat „Historia de duobus amantibus” (adică „Povestea celor doi iubiți”), cartea spune povestea unei iubiri interzise dintre o femeie căsătorită și reprezentantul Ducelui de Austria, care s-au îndrăgostit unul de altul în ciuda faptului că existau puține șanse să formeze vreodată un cuplu oficial. Vă puteți imagina ce controverse au apărut de îndată și ce scandal a pricinuit scrierea unui volum despre patimă trupească și infidelitate chiar de către Papă!

Bestseller post-mortem

Se pare că Piccolomini nu mai era Papă în momentul în care a fost publicată cartea sa erotică. El a fost ales în funcție în 1458, devenind oficial conducătorul Bisericii Catolice pe 3 septembrie în acel an. Papa Pius al II-lea a rămas în funcție doar șase ani, pentru că și-a pierdut viața în august 1464. Iar „Povestea celor doi iubiți” a reușit să vadă lumina tiparului abia la trei ani de la moartea faimosului Papă.

Înainte de-a deveni liderul Vaticanului, Papa Pius al II-lea era celibatar, însă acest lucru nu l-a împiedicat să aibă relații intime atunci când acestea erau posibile. Un articol publicat în 2017, de către Universitatea din Toronto, susține că acesta a conceput doi copii în timpul călătoriilor lui îndelungate prin Europa.

Disputa zilei

În ziua de astăzi, există numeroase dispute pe marginea regulilor la care trebuie să se supună reprezentanți papalității. Unii sunt de părere că preoții trebuie să fie cei care hotărăsc dacă se abțin sau nu de la căsătorie. Alții susțin că puritatea trupească trebuie mențină cu orice preț. The New York Times a făcut cunoscut faptul că mai mulți episcopi romani i-au propus Papei Francisc, în 2019, ca bărbații însurați să poată deveni și ei preoți.

În februarie 2022, însă, Papa Francisc a respins această idee și a ridicat în slăvi celibatul preoților, spre surprinderea multora, considerându-l un dar de la Dumnezeu.

Foto - Shutterstock