5 motive să fii generoasă

1 64725 original jpg jpeg

Unii spun că dacă eşti bun cu ceilalţi, vei avea mai mult de pierdut decât de câştigat. Nimic mai neadevărat. Află cât de mult te ajută propria gentileţe!

Micile răutăţi au farmecul lor,dar comportamentul blând şi atent la nevoile celorlalţi îţi aduce mai multe avantaje.

E dovedit că nu ai nimic de pierdut încercând să fii cât mai generoasă cu cei din jur. Această regulă se aplică şi în cuplu.

Încearcă să fii cât mai receptivă la dorinţele partenerului tău şi verifică dacă avantajele,pe care psihologii te asigură că acest lucru ţi le va aduce,sunt adevărate.

Iată care ar fi aceste avantaje!

Câştigi sănătate!

Cu cât eşti mai gentilă cu cei din jur,cu atât riscul de a cădea într-o depresie este mai mic. Ţi se pare un fel prea simplist de a vedea lucrurile?

Poate,dar e dovedit ştiinţific! Bunătatea şi generozitatea activează producerea serotoninei,hormonul care poate ţine sub control stresul.

Iar simpatia şi amabilitatea nu au doar rolul de antidepresiv natural,dar au acelaşi efect asupra creierului precum drogurile:provoacă un sentiment de plăcere supremă.

Aşadar,un bun motiv pentru a deveni dependentă de gentileţe.

Ai un partener mai... performant!

Se pare că atunci când eşti bună cu cei din jur,ei devin mai motivaţi şi mai performanţi. Asta se întâmplă şi în cuplu.

Micile atenţii sau surprizele plăcute pe care i le faci partenerului tău îi vor trezi amintiri plăcute,provocându-i dorinţa de a fi la rândul lui mai atent în relaţie.

Tot micile tale gesturi îl vor face mai prompt în a găsi rezolvări ale problemelor cu care vă confruntaţi.

Stefan Eihorn,în cartea „Arta de a fi bun”,vorbeşte despre un experiment:bolnavii care primesc mai multă atenţie de la medici răspund mult mai bine la tratament decât ceilalţi.

Nu neglija,deci,rolul afectivităţii în viaţa de cuplu!

Răspândeşti buna dispoziţie

Bunătatea este contagioasă,funcţionând după principiile unui cerc „vi­cios”. Cu atât mai bine! Micile atenţii au un „efect domino”,aşadar partenerul tău va fi tentat să se comporte la fel.

E normal să încerce să se revanşeze,dar important e să nu o facă din obligaţie. Psihologii accentuează ideea de a ne comporta cât mai frumos cu cei care se comportă cât mai frumos cu noi.

La fel cum îi iubim pe cei care ne iubesc. Gândeşte-te la copilul care-i arată atâta dragoste mamei,pentru că şi ea îi dăruieşte o iubire imensă şi unică.

Aşa ar trebui să stea lucrurile şi în viaţa de cuplu:afecţiunea şi gentileţea să fie un comportament natural şi permanent,spun specialiştii.

Te simţi mai fericită

Vei descoperi că propriile fapte bune te fac să te simţi fericită. Un studiu recent,publicat în „Journal of Social Psychology”,arată că orice gest frumos pe care îl faci îţi dă o stare de bine.

Un act de generozitate îţi dă un sentiment de satisfacţie. În relaţia ta,poţi verifica lucrul ăsta cumpărându-i partenerului ceva ce îşi doreşte de mult sau doar pregătindu-i,în secret,o vacanţă romantică într-un loc care îi place.

Plăcerea lui îţi face bine şi e normal să fie aşa. În plus,îţi dă mai multă încredere în tine şi te face să te simţi mai puternică.

Poate fi un motiv egoist pentru a fi un om mai bun. Asta dacă plecăm de la ideea că egoismul e principalul factor care ne ghidează acţiunile.

Tu eşti înţeleapta!

Poate că te vei simţi mai confortabil cu tine însăţi atunci când prietenele îţi vor cere sfaturi,încercând să adopte comportamentul tău matur,de femeie capabilă să ofere cât mai mult celorlalţi,începând cu partenerul de viaţă.

Fără crize de gelozie,fără certuri din nimicuri trecătoare,fără vanităţi ieftine. Ba dimpotrivă! Spunând cuvinte frumoase şi făcând gesturi dictate de afecţiune.

Chiar partenerul tău ar putea ajunge să înveţe de la tine arta de a fi un om mai bun,mai puţin stresat şi mult mai dedicat iubirii.

Satisfacţia înţelepciunii îşi va avea rolul ei,făcându-te să te simţi împăcată cu tine,cu cel pe care îl iubeşti,cu lumea-ntreagă.

Şi asta doar pentru că ai hotărât într-o zi să renunţi la micile răutăţi şi să devii un om mai bun.