Care sunt factorii care pot fi de vină pentru pierderea unei sarcini?

Orice femeie își dorește să poarte o sarcină până la termen și să își aducă pe lume copilul în siguranță. Cu toate acestea, anumite aspecte pot crește riscul de pierdere a sarcinii, un eveniment devastator.

shutterstock 2266400827 jpg

Contrar percepției comune și modului în care sunt utilizate în mod obișnuit cuvintele „pierdere de sarcină” și „avort”, consultantul ginecolog James Odofin a explicat că acești termeni sunt folosiți în medicină pentru a descrie pierderea unei sarcini înainte de 28 de săptămâni. „Pierderea de sarcină are loc accidental, în timp ce cuvântul avort sugerează că sarcina a fost întreruptă intenționat sau voluntar. Însă în medicină, acești termeni sunt folosiți interschimbabil”. Pierderea sarcinii sau avortul reprezintă expulzarea unei sarcini înainte de 28 de săptămâni. Aceasta este perioada în care, mai ales în Africa, se consider[ sarcina suficient de avansată pentru a fi numită „bebeluș”. Iată care sunt factorii care pot crește riscul e avort! 

Vârsta maternă înaintată

După vârsta de 35 de ani, calitatea și cantitatea ovulelor eliberate pentru fertilizare încep să scadă. Medicul ginecolog James Odofin explică faptul că, atunci când ovulul unei femei este defectuos, produsul fertilizării poate fi compromis, crescând riscul de avort spontan.

Anomalii congenitale

Acestea se referă la modul în care se formează fătul în uter. O anomalie a uterului, cum ar fi o formă anormală, poate afecta capacitatea acestuia de a susține sarcina până la termen, ducând la o pierdere timpurie a sarcinii.

Trauma fizică

Trauma fizică, precum lovituri puternice, violența domestică, poate crește riscul de avort spontan. Femeile însărcinate trebuie să fie extrem de atente și să evite situațiile care pot pune în pericol sarcina.

Febra mare

Dr. Odofin avertizează că orice boală care provoacă febră mare poate fi dăunătoare pentru formarea bebelușului în uter. În special în zonele unde malaria este frecventă, febra severă poate conduce la pierderea sarcinii.

Dezechilibre hormonale

Un alt factor important este dezechilibrul hormonal. Corpul luteum, o structură formată în ovar după ovulație, susține sarcina până la formarea placentei. Dacă acest sprijin hormonal lipsește, sarcina poate fi instabilă, ducând la avort spontan.

Citește și: Nivel scăzut de serotonină simptome. 6 semne de anxietate / depresie

Izoimunizarea Rh

Această condiție apare atunci când proteina sangvină a mamei este incompatibilă cu cea a fătului, determinând sistemul imunitar al mamei să atace celulele sangvine ale bebelușului. Femeile cu Rh negativ care nu primesc tratamentul adecvat după naștere pot avea dificultăți în sarcinile viitoare.

Cremele de albire

Dermatologul Nkechi Enechukwu atrage atenția asupra utilizării cremelor de albire, care pot afecta sarcina. Absorbția pe termen lung a substanțelor din aceste creme poate avea efecte negative asupra fătului.

Consumul excesiv de cofeină

Cofeina poate prezenta riscuri pentru un bebeluș nenăscut. Nutriționistul James Oloyede explică faptul că o cantitate de peste 200 ml de cofeină pe zi poate afecta fluxul sangvin către făt, crescând riscul de avort spontan.

Vezi și: Avortul spontan a fost doar unul dintre momentele dureroase din viața actriței Anne Hathaway

Consumul de alcool

Alcoolul este complet interzis în sarcină, deoarece poate modifica hormonii și afecta implantarea embrionului în uter. O implantare defectuoasă poate duce la pierderea sarcinii.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma