STUDIU Ce factori influenţează calitatea vieţii de familie în România
Recent, cu ocazia Zilei Familiei sărbătorită în întreaga lume pe 15 mai, a fost lansat un nou studiu cu privire la viaţa de familie în România.
Studiul denumit „Scala pentru calitatea vieții familiei‟ a fost lansat de curând de Centrul de Informare, Prevenire, Risc și Analiză (CIPRA) şi oferă detalii despre factorii care influențează calitatea vieții în familia românească.
Analiza a fost realizată cinci aspecte de care depinde aceasta: interacțiunile cu familia, creșterea copiilor (parenting), stare de bine fizică, stare de bine emoțională, sprijin pentru persoanele cu dizabilități. „CIPRA și-a propus să fie o voce în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții românilor, prin acces la informații documentate și validate de experți. Astfel, cel mai recent studiu CIPRA dorește să arate cât de mulțumiți sunt românii de viața de familie, ce înseamnă parenting-ul în 2022 și, în special, cum modelează aceste elemente evoluția noastră ca societate, percepții și vieți‟, a declarat Constantin Bratu, președintele CIPRA.
Realizat cu ajutorul Reveal Marketing Research, pe baza metodologiei Chestionare autoaplicate online (CAWI), studiul a vizat un eșantion de peste 1000 de respondenți din mediul urban și rural mare, femei și bărbați cu vârsta de peste 18 ani.
Câteva dintre concluziile studiului sunt legate de analiza interacțiunilor cu membrii familiei, felul în care categorii de diferite de vârstă se raportează la aceștia și la ideea de parenting, care sunt stările care influențează și determină relațiile familiale. Vezi ce anume este important în familie şi le aduce satisfacţie românilor!
Ce aspecte importante determină calitatea vieții de familie în România?
Potrivit reprezentantului Reveal Marketing Research, Magda Vișoiu, partener CIPRA la realizarea studiului, s-a observat că, pe primele locuri, la diferență mică, se află aspecte ce țin de interacțiunea cu familia legate de parenting, educație și socializare. „Pe locul 3 ca importanță și impact asupra calității vieții de familie avem starea de bine fizică, unde procentele de satisfacție scad ușor. Abia pe locul 4 la nivel de satisfacție avem starea de bine emoțională, unde stresul, percepția asupra ajutorului extern îi determină pe români să se declare mai puțin mulțumiți. Pe ultimul loc apare zona de sprijin a persoanelor cu dizabilități din familie, unde doar aproximativ jumătate dintre respondenți spun că sunt mulțumiți de aspectele evaluate‟, a declarat Magda Vişoiu.
Dintre aspectele care sunt considerate importante pentru determinarea calităţii vieţii de familie participanţii la studiu au menţionat interacțiunea cu familia în proporţie de 75%, apoi parenting-ul (73%) și starea de bine din punct de vedere fizic (73%). S-a dovedit a conta mai puţin starea de bine emoțională (67%) și sprijinul acordat persoanelor cu dizabilități (66%).
Vezi şi: Soacra ia deciziile în familia ta? Cum trebuie să procedezi cu băiatul mamei, până nu e prea târziu!
Studiul a mai subliniat un fapt: importanța factorilor familiali și a gradului de satisfacție declarat crește odată cu vârsta. Cei aflaţi între vârstele de 18 şi 35 de ani sunt mai puțin mulțumiți de aspectele investigate față de aceia care au trecut de 35 de ani.
S-au evidenţiat probleme de comunicare între generaţii
Indiferent de vârstă, timpul petrecut împreună cu membrii familiei a stârnit reacții pozitive pentru 76% dintre respondenți. Pe de altă parte, procentul cel mai mic a fost înregistrat de afirmația „Membrii familiei mele vorbesc deschis între ei‟. Tinerii resimt cel mai mult ruptura de comunicare și interacțiune. În cazul lor, acest procent ajunge la 51%. Generația 35-44 ani și membrii seniori ai familiei, de peste 55 de ani, reușesc să-și alinieze valorile și atitudinile vizavi de viața în familie, nivelul lor de mulțumire fiind mai ridicat pentru toate aspectele testate.
În privinţa creşterii copiilor, a educației, socializării, grijii față de nevoile membrilor familiei, se observă aceleași tipar de comportament la toate categoriile de vârste. Cele mai scăzute procente sunt legate de implicarea părinților la teme și activități școlare (69%), iar pe primul loc se află transmiterea valorilor legate de felul în care se iau decizii (75%).
Nivelului de satisfacție în ceea ce privește starea de bine fizică depinde de îngrijirile medicale și siguranța percepută, acasă, la serviciu, la școală, în comunitate (72%). În privinţa nivelului de satisfacție legat de starea de bine emoțională, cele mai mari procente au fost înregistrate la cei cu vârste între 35 şi 45 de ani, care simt că primesc sprijin emoțional de la prieteni și că au găsit soluții de gestionare a stresului.
Vezi şi: Minighid ca să te descurci cu un adolescent rebel
Pe ultimul loc se găsesc afirmațiile legate de sprijinul pentru persoanele din familie cu dizabilități. Pentru acestea, nivelul de satisfacție este la jumătate pentru toate aspectele evaluate – sprijin pentru îndeplinirea obiectivelor, relațiile cu furnizorii de servicii care le oferă sprijin.
Rezultatele integrale ale studiului pe cele 5 teme principale cu impact asupra calității vieții sunt disponibile integral pe site-ul oficial CIPRA, secțiunea Studii.