Ce învaţă cei mici din desene animate

1 47853 original jpg jpeg

S-au dus vremurile în care poveştile bunicii erau de ajuns să-i facă pe copii să se viseze eroi. Mai nou, personajele de la televizor sunt preferaţii celor mici.

Lumea copilăriei ar fi mai lipsită de farmec dacă n-ar fi locuită de prinţi şi de prinţese,de monştri şi de vrăjitoare,de spiriduşii şi de animalele fermecate din desenele animate. Până spre vârsta de cinci ani,copiii nu fac diferenţa dintre lumea reală şi cea imaginară.

Cu un simplu click,intră în direct în film ca personaj,alături de toţi eroii care îi fascinează. Iată de ce nu poţi,ca părinte,să nu te întrebi dacă acest contact cu supereroii din filme nu le pune în pericol echilibrul psihic. Cum îi influenţează? Problema este că în lumea virtuală micuţii pot considera drept eroi şi personajele negative.

Beneficiile supereroilor

De cele mai multe ori,copilul se ataşează de un personaj şi-şi doreşte să fie ca el. Identificarea are beneficiile ei,dacă eroul are calităţi pozitive.

În acest mod,copilul îşi dezvoltă limbajul şi devine mai sigur pe el. Jocurile video sau cele pe calculator au şi ele avantaje:micuţul se implică în acţiune,ia decizii rapide şi are iluzia că este şi el erou.

După ce şi-a făcut temele şi s-a jucat în parc,nu strică să-ţi laşi copilul măcar o oră pe zi să se uite la un film potrivit vârstei lui sau să joace un joc educativ,care să-i pună imaginaţia şi creativitatea la treabă.

Lumea eroilor,periculoasă?

Tot ce vede în filme poate deveni un exemplu pentru copil,chiar dacă e la vârsta când nu mai confundă lumea basmului cu cea reală. Un erou negativ,prezentat dintr-un unghi interesant,îl poate face pe copil sau pe adolescent să creadă că violenţa este normală în jurul lui.

De aceea,nu este bine să laşi copilul nesupravegheat ore întregi,când se uită la televizor sau pe internet. Dacă pare tulburat de ceea ce vede,comentaţi împreună mesajul filmului.

Riscuri tot există...

... chiar şi atunci când copilul se identifică cu un personaj pozitiv. Există posibilitatea ca micuţul să fie atât de prins de ceea ce face eroul său,încât să creadă că poate să-l imite în viaţa reală.

La fel ca Batman,Superman sau Fetiţele Power Puff,va dori să se caţere pe pereţi sau să sară de pe geam crezând că poate zbura. Aici trebuie să intervii şi să-i explici diferenţa dintre ceea ce vede la televizor şi ceea ce poate într-adevăr să facă.



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg