Cine ţine banii în casă?
Pentru unele cupluri, banii sunt izvor de fericire, pentru altele, din contră, sunt motiv de ceartă, mai ales când îi ţin separat şi se „tocmesc” pentru fiecare leu.
S-a dus de mult vremea în care bărbaţii plăteau totul în casă. Acum,când şi femeile au serviciu,cuplul devine o mică întreprindere.
Printre discuţii despre salarii,facturi,cumpărături şi cheltuieli cotidiene,iubirea şi banii nu fac întotdeauna „casă bună”.
Care este soluţia potrivită pentru a nu ajunge la conflicte din motive financiare?
Alegerea îţi aparţine. Noi îţi arătăm ce formule sunt.
Împărţiţi totul
Un fond comun este o modalitate bună de a vă administra banii.
Sigur că iniţial este mai greu să treceţi de la declaraţiile de dragoste la respectarea principiului „tot ce este al meu este şi al tău”.
Dacă vă place ideea,veţi descoperi că este chiar un mod de a vă consolida relaţia,pentru că în fiecare lună puneţi câştigul în contul comun şi discutaţi împreună care sunt cheltuielile urgente,cele de zi cu zi şi cele personale,dar şi ce vă mai rămâne pentru economii.
Avantaj:Varianta aceasta vă dă un sentiment de securitate,pentru că banii vă aparţin amândurora.
Dezavantaj:Dacă aveţi priorităţi diferite,iar unul dintre voi doi este mai cheltuitor,este posibil să apară nemulţumiri.
Fiecare cu salariul lui
Posibilitatea de a avea economii personale vă menţine libertatea. Modul separat de a vă gestiona bugetul nu lasă loc de reproşuri în privinţa cheltuielilor personale,cu atât mai mult dacă unul dintre voi este mai strâns la buzunar.
Ca să nu apară certuri,în cazul în care unul are un salariu mai mare,fiecare plăteşte jumătate din costurile facturilor,iar ca să nu vă încurcaţi,evitaţi să plătiţi unul întreţinerea,celălalt telefoanele mobile sau cablul TV,ci împărţiţi fiecare factură la doi.
:Pe lângă plata întreţinerii şi cumpărarea alimentelor,varianta aceasta vă permite să vă satisfaceţi propriile plăceri fără să ajungeţi la ceartă.
:Pare un mod egoist de a privi viaţa de cuplu şi pune întrebări asupra sentimentelor care-i leagă pe parteneri.
Când unul nu munceşte
Când tu eşti casnică sau când unul dintre voi a rămas şomer,găsirea unei variante de gestionare a bugetului familiei este o adevărată provocare.
În aceste cazuri,puteţi crea un fond pentru cheltuieli curente,la care are acces şi cel care nu are un venit lunar.
Dacă eşti casnică şi creşti copiii nu înseamnă că n-ai dreptul la cumpărături personale.
Munca ta este la fel de importantă ca un serviciu. Pe de altă parte,în cazul în care unul dintre voi câştigă mai mult,poate contribui la fondul comun cu o sumă egală cu aceea pe care o câştigă partenerul cu salariul mai mic.
O altă posibilitate de a vă administra bugetul este să creaţi împreună un cont în care unul aduce trei sferturi din venitul propriu,iar celălalt un sfert din al său.
:Încercările legate de bani,odată ce au fost depăşite,vă întăresc relaţia cu partenerul de cuplu şi vă apropie mai mult unul de celălalt.
:Cel care aduce mai puţini bani sau care nu are un salariu pentru o perioadă limitată de timp este posibil să încerce un sentiment de frustrare,pentru că se simte întreţinut.
Ştiai că......67% din bugetul familiei este cheltuit de români pentru mâncare şi vicii?