Copiii au făcut curăţenie pe Valea Teleajenului
În perioada iunie-septembrie 2011s-a derulat ultima etapă a proiectului „Valea Teleajenului - ECOmunitatea ta!”. Reprezentanţii fundaţiei ViitorPlus şi 50 de copii şi profesori din Măneciu, au făcut curăţenie selectiv pe traseul Măneciu Cheia.
Cu ajutorul containerelor instalate în cadrul proiectului în zonele de agrement pe traseul Măneciu-Cheia,zone vizitate de peste 100.000 de turişti în fiecare vară,au fost colectaţi peste 100 de metri cubi de deşeuri menajere în perioada iunie-septembrie,care altfel ar fi rămas pe spaţiile verzi. Totuşi,turiştii au folosit incorect containerele de colectare selectivă,amestecând deşeurile menajere cu cele reciclabile.Soluţia identificată de ViitorPlus împreună cu autorităţile locale şi care urmează să fie pusă în practică de anul viitor o reprezintă instalarea de pubele pentru deşeuri menajere,ce urmează a fi amplasate în apropierea containerelor destinate deşeurilor reciclabile. Această soluţie va spori şansele unei colectări selective corecte.
„Ne-am fi dorit foarte mult ca turiştii,cărora le-am oferit informaţii referitoare la colectarea selectivă timp de mai multe săptămâni în lunile mai şi iunie,să utilizeze corect containerele de colectare selectivă”,afirmă Teodora Pălărie,Vicepreşedinte al ViitorPlus. „Totuşi,ca urmare a proiectului-pilot,am realizat care sunt soluţiile pentru viitor şi vom urmări să le implementăm. Suntem însă foarte fericiţi că zilele de informare,educare şi instruire ale celor aproximativ 1.000 de copii din Măneciu au dat roade. Eco-ambasadorii recrutaţi la sesiunile educaţionale şi-au petrecut vara aplicând conştiincios ceea ce noi i-am învăţat,observându-şi concetăţenii dar şi turiştii,vorbind cu aceştia pentru a le explica beneficiile colectării selective a deşeurilor şi ale reciclării. Pentru eforturile lor,5 dintre cei mai activi eco-ambasadori au fost premiaţi cu câte o bicicletă pentru a fi eco şi pe viitor.”
Harta Reciclării,în format on-line şi tipărit,a fost prezentată pe timpul verii la o serie de evenimente urbane cu peste 40.000 de participanţi:evenimente stradale,festivaluri de muzică,târguri,sesiuni educţionale cu adulţi,angajaţi ai unor companii multinaţionale etc.. De asemenea,ViitorPlus planifică să extindă numărul oraşelor pentru care Harta Reciclării va fi disponibilă până la sfârşitul anului,fiind deja în lucru versiunile pentru Braşov,Călăraşi şi Zalău. Cei care vor să afle cum pot recicla hârtia,plasticul,sticla sau deşeurile elctrice pot intra pe www.viitorplus.ro.