Cum înfluenţează tatăl copilăria copilului
Dragostea unui tată contribuie la fel de mult, uneori chiar şi mai mult, în dezvoltarea personalităţii unui copil ca şi iubirea unei mame.
Nimeni nu poate nega importanţa contribuţiei mamei în dezvoltarea personalităţii unui copil. Şi de multe ori,din acest motiv,importanţa contribuţiei tatălui este umbrită. Când vine vorba de impactul iubirii unui tată faţă de iubirea pe care o mamă o poartă copilului,cercetătorii spun că în timp ce copiii şi adulţii experiementează de multe ori,mai mult sau mai puţin,acelaşi nivel de acceptare sau de respingere faţă de fiecare părinte,atitudinea de respingere a unuia dintre ei-de multe ori venită din partea tatălui – afectează copilul.
Citeşte şi:
Părinţi mai relaxaţi,copii mai fericiţi
Nu ţii doar casa ta,îţi ajuţi şi părinţii...
Din ce cauză îşi resping unii părinţi copii
Psihologul Dr. Kanan Khatau Chikhal spune că în jur de 90 – 95% din problemele adulţilor îşi au originea în experienţele din copilărie cu părinţii lor. Prin urmare,este foarte important să ştii cum să te comporţi cu copii tăi.
Psihiatrul consultant Dr. Milan Balakrishnan este de părere că importanţa contribuţiei unui tată în dezvoltarea copilului este,de multe ori,pusă în umbră. Acesta spune că,în mod tradiţional,părinţii au fost întotdeauna priviţi ca persoane autoritare şi disciplinare. În cazul în care un tată tinde să fie agresiv,copilul său are mari şanse să devină unul retras sau rebel. De asemenea,dacă un tată apelează la violenţa domestică,acest comportament favorizează apariţia tulburărilor de anxietate la copil.
În ziua de astăzi,când mamele lucrează foarte mult,taţii au o contribuţie semnificativă în creşterea şi dezvoltarea personalităţii copiilor. Acest lucru este mai bine sesizat în zonele urbane,unde părinţii sunt mai intersaţi de creşterea copilului în aromonie şi mai conştienţi cu privire la rolul lor de părinţi.
Ce pot să facă taţii
-trebuie să fie atenţi în timp ce vorbesc cu mama în prezenţa copilului. În cazul în care un tată se comportaă violent din punct de vedere verbal cu mama,copilul creşte cu o impresie greşită.
-să-şi exprime aprecierea faţă de copiii lor,de cel puţin trei-patru ori pe zi. Acest lucru îi va ajuta să-şi contruiască stima de sine.
-să mânănce măcar o masa a zilei cu copiii şi să stea cât mai departe de telefonul mobil.