Cum îţi temperezi furia

1 72484 original jpg jpeg

Furia, o emoţie umană perfect normală, poate fi considerată chiar sănătoasă, atunci când este gestionată în mod corespunzător. Poţi ajunge destul de repede la limita răbdărilor şi nu puţine sunt momentele în care te ia gura pe dinainte, ca mai apoi să regreţi sincer cele spuse. Furia te poate face să-i răneşti pe cei din jur, însă poate fi ţinută în frâu!

Stările negative pot îmbolnăvi

Pe termen lung,o tensiune nerezolvată la timp se poate transforma într-o serie de probleme desănătate:depresie,anxietate,atac de cord,răceli,gripă,tensiune arterială ridicată,şi probleme digestive. Cu alte cuvinte,nu-ţi face sânge rău pentru nimeni,dacă nu vrei să-ţi faci ţie rău! Specialiştii în domeniu afirmă că furiapoate fi controlată.

Recunoaşte primelesemneToată lumea are o reacţie fizică atunci când se aprinde. Este bine să fii atentă la fiecare detaliu pe care corpul tău încearcă să ţi-l arate şi,mai apoi,să încerci să te calmezi.Inima îţibate mai repede,respiri sacadat şi eşti gata de orice. Poţi sesiza şi tensiune la nivelul  umerilor sau încleştarea involuntară a pumnilor. Dacă reuşeşti să te surprinzi în astfel de ipostaze,poţi ieşi din situaţia care te face să-ţi pierzi controlul.

De fapt,numără până la cât vrei tu,nu există o regulă! Ideea cu tot acest şir de numere este să te distragă de la ceea ce-ţi perturbă liniştea. În plus,număratul îţi oferă suficient timp cât să te calmezi un pic,să gândeşti mai clar şi să rezişti impulsului de a te dezlănţui.

Trebui să înţelegi că suntem cu toţii diferiţi şi că nu putem controla ceea ce cred,vorbesc sau fac alţii. Păstrează o notă realistă şi acceptă oamenii,mai ales dacă-ţi sunt şi prieteni ori rude. Fiind mereu iritată atunci când vine vorba de cineva sau păstrând ranchiună pentru unele lucruri din trecut,nu faci decât să alimentezi şi mai mult sentimentele de frustrare şi furie.

După ce ai reuşit să te temperezi cât de cât,este momentul să-ţi controlezifuria pe termen lung. Cum faci asta?

Poţi reduce gradul de stres cu ajutorul exerciţiilor fizice şi de relaxare. Alergatul,mersul pe jos,înotul,yoga şi meditaţia sunt doar câteva dintre activităţile care te pot aduce pe calea cea bună.  Efortul depus este o modalitate bună prin care scapi de irascibilitate şi furie.

Citeşte şi:

Cum faci faţă bârfei la serviciu

Viaţa sexuală în timpul celor 9 luni de sarcină

Fă-ţi timp,dacă nu zilnic,măcar o dată la câteva zile,pentru a te relaxa şi a dormi suficiente ore noaptea. Fereşte-te de medicamente şi alcool,deoarece astfel de substanţe tind să înrăutăţească situţia.

Felul în care te simţi adesea nu diferă foarte mult de cel al apropiaţilor tăi,deci nu încerca să te izolezi. Povestindu-ţi sentimentele te poate ajuta să te calmezi,să te eliberezi şi,în plus,poţi primi sfaturi,la care nu te-ai gândit până atunci. O perspectivă nouă nu strică niciodată!

Renunţă să mai judeci oamenii,în mod gratuit. Pentru asta,ai grijă şi la exprimare şi la intonaţie,şi evită expresii ori cuvinte de genul:

• Întotdeauna/ Mereu/ De fiecare dată

• Nu/ Niciodată

• Ar trebui/ Nu ar trebui

• Nu este corect/ Nu mă aşteptam

Exerciţiu de respiraţie

Când te simţi tensionată şi nervoasă,încearcă să-ţi iei o pauză de 15 minute,să te concentrezi pe felul în care respiri şi să nu te mai gândeşti la altceva:

• Inspiră şi expiră adânc de 3 sau 4 ori la rând.

• Numără încet până la patru,în timp ce inspiri.

• Numără încet până la opt,în timp ce expiri.

• Concentrează-te pe senzaţia de mişcare a aerului în şi din plămâni.

Opreşte-te şi revino la respiraţia normală dacă începi să te simţi ameţită.