De ce vorbeşti mult despre tine

1 66302 original jpg jpeg

Deşi pare cel mai bun exemplu de narcisism, cercetătorii sunt de altă părere. Oamenii care folosesc des cuvântul „eu” şi nu se mai opresc din vorbit pot avea numeroase alte probleme, însă nu sunt neapărat infatuaţi sau egoişti...

De ce se întâmplă asta:• Cei care folosesc adesea cuvântul eu tind să fie mai puţin siguri pe ei şi obişnuiesc să se considere inferiori• Utilizează prea des acest pronume când se simt singuri sau trec printr-o situaţie dificilă• Când cineva minte,tinde să folosească des cuvântul eu,pentru a-şi întări spusele şi a oferi credibilitate.  

Ce spun psihologii?

Cercetătorii americani susţin că persoanele care vorbesc mult despre ele se confruntă cu un complex de inferioritate. În plus,se pare că tot acest aşa-perceput narcisim îşi are rădăcinile în anumite traume fizice sau emoţionale.

Comunicarea esteo parte esenţială a noastră ca indivizi şi ceea ce ne diferenţiază de animale este capacitatea de a asculta visele,temerile,bucuriile,necazurile,dorinţele şi înfrângerile altor semeni,dar şi faptul că putem primi acelaşi lucru la schimb.

50/50,cheia unei conversaţii reuşite

Pentru a comunica,trebuie să existe un echilibru între a da şi a primi,între vorbit şi ascultare,o atribuţie a ambelor părţi implicate,bazată pe respect reciproc.

Persoanele care vorbesc mult nu găsesc măsura corectă,nu pentru că nu le pasă,ci din cauza temerii de a nu face faţă emoţiilor celuilat sau,de ce nu,chiar alor sale. Cu alte cuvinte,vorbăreţii caută orice pretext pentru a se feri de implicarea emoţională.

Remediezi defectul,tratând mai întâi cauza

Nu ai prea des ocazia de a te conversa cu cineva,în copilărie erai ignorată sau nu aveai dreptul la opinie,te simţi singură,consumi prea multă cofeină,nu dormi suficient,compensezi lipsa unui partener stabil,o percepi ca pe un soi de terapie?

Încercarea de a găsi răspunsul,te poate ajuta să renunţi la acest obicei!

Faptul că vorbeşti mereu despre tine poate fi obositor pentru cei din jur,care vor începe să te evite. Respiră adânc,găseşte-ţi calmul şi linişteşte-te.

Fii sinceră cu tine şi pune-ţi nişte întrebări simple:

• Cine a vorbit astăzi mai mult?

• Am vorbit mai mult despre mine sau despre el/ea?

• Cât de des mi-am întrerupt prietenul/prietena?

• De câte ori am folosit cuvântul „eu”.

Atenţie şi limbajului corpului!

Atunci când devin plictisiţi sau agasaţi,oameniitind să-şi dea ochii peste cap,să dea din picior,să se uite în altă parte... Toate aceste mici semnale ar trebui să te facă să-ţi revizuieşti comportamentul,deoarece sunt indicatori ai faptului că amicii tăi sunt copleşiţi. 

Citeşte şi:

Cum rămâi aceeaşi persoană,chiar dacă ai o relaţie

Scapă de stres mâncând!