E timid? Fă-l să se simtă în largul său!

1 82836 original jpg jpeg

Dacă e foarte tăcut, temător în preajma altor prichindei pe care îi priveşte cum se joacă, dar nu li se alătură, ori dacă e agresiv în interacţiunea cu ei sau preferă să stea deoparte, este clar: ai un copil timid.

Fiindcă nu se simt în largul lor în cercurile sociale, micuţii timizi evită să interacţioneze cu ceilalţi. Asta înseamnă că exersează mai puţin conversaţia şi joaca, iar astfel au mai puţine oportunităţi de a-şi dezvolta abilităţi care se învaţă la această vârstă: dialogul, comunicarea, capacitatea de a rezolva micile conflicte. Lipsa deprinderilor sociale contribuie, din păcate, şi mai mult la senzaţia de stânjeneală şi accentuează sentimentul de însingurare.

Încurajează-i activităţile preferate

Copiii îşi fac prieteni făcând lucruri amuzante împreună. O activitate pe care o îndrăgeşte puiul tău poate fi rampa de lansare către prietenie. Dacă e concentrat pe o activitate amuzantă, are ce vorbi şi ce face cu tovarăşii de joacă şi nu se mai simte singur sau respins. Unii au nevoie de puţină susţinere pentru a trece peste hopul iniţial şi apoi interacţionează mulţumitor cu cei din jur. Prin urmare, activitatea favorită a puştiului tău poate servi drept punte de legătură cu micuţii de vârsta lui.

Încearcă interacţiunea unu la unu

Mulţi copii timizi se simt mai confortabil faţă-n faţă cu o singură persoană. Dacă prichindelul tău are afinităţi cu un alt puşti de la grădiniţă, vorbeşte cu părinţii acestuia şi aranjaţi ca cei doi să se întâlnească în părculeţ, la un spectacol de păpuşi sau la circ. Activităţile pe care le vor face împreună le vor deschide, poate, calea către o prietenie de durată.

Invită-l să se pună în pielea celorlalţi

Pentru a-ţi ajuta puiul să dobândească abilitatea de a-şi imagina cum se poate simţi altcineva într-o anumită situaţie, discută cu el despre gândurile, emoţiile şi sentimentele sale şi ale celor din jur. Puteţi comenta şi despre resorturile interioare care animă personajele peferate din filme sau din desene animate. Discuţiile îi pot fi de folos pentru a-şi înţelege trăirile şi pentru a le eticheta.

Fii primul său exemplu

Copiii învaţă deprinderile sociale urmărindu-i pe ceilalţi, prin urmare îi poţi furniza tu modelul de relaţionare pe care vrei să-l încurajezi: fii amabilă şi prietenoasă cu oameni pe care nu-i cunoşti, prezintă-te unor oameni noi, cere-le ajutorul, fă complimente prietenilor şi mulţumeşte-le pentru timpul acordat.

Citeşte-i poveştile care-l motivează

Învaţă-l că îndoielile sunt normale, referindu-te la ele la modul general („Orice om se simte nesigur uneori“) sau povestindu-i situaţii pe care le consideri descurajante şi pe care te străduieşti să le depăşeşti: „Nici mie nu-mi place să vorbesc în public la şedinţe, când mă duc la muncă, dar îmi înving de fiecare dată teama şi câştig respectul celorlalţi“. Citeşte-i poveşti despre înfruntarea temerilor şi depăşirea provocărilor.