E timid? Fă-l să se simtă în largul său!

1 82836 original jpg jpeg

Dacă e foarte tăcut, temător în preajma altor prichindei pe care îi priveşte cum se joacă, dar nu li se alătură, ori dacă e agresiv în interacţiunea cu ei sau preferă să stea deoparte, este clar: ai un copil timid.

Fiindcă nu se simt în largul lor în cercurile sociale, micuţii timizi evită să interacţioneze cu ceilalţi. Asta înseamnă că exersează mai puţin conversaţia şi joaca, iar astfel au mai puţine oportunităţi de a-şi dezvolta abilităţi care se învaţă la această vârstă: dialogul, comunicarea, capacitatea de a rezolva micile conflicte. Lipsa deprinderilor sociale contribuie, din păcate, şi mai mult la senzaţia de stânjeneală şi accentuează sentimentul de însingurare.

Încurajează-i activităţile preferate

Copiii îşi fac prieteni făcând lucruri amuzante împreună. O activitate pe care o îndrăgeşte puiul tău poate fi rampa de lansare către prietenie. Dacă e concentrat pe o activitate amuzantă, are ce vorbi şi ce face cu tovarăşii de joacă şi nu se mai simte singur sau respins. Unii au nevoie de puţină susţinere pentru a trece peste hopul iniţial şi apoi interacţionează mulţumitor cu cei din jur. Prin urmare, activitatea favorită a puştiului tău poate servi drept punte de legătură cu micuţii de vârsta lui.

Încearcă interacţiunea unu la unu

Mulţi copii timizi se simt mai confortabil faţă-n faţă cu o singură persoană. Dacă prichindelul tău are afinităţi cu un alt puşti de la grădiniţă, vorbeşte cu părinţii acestuia şi aranjaţi ca cei doi să se întâlnească în părculeţ, la un spectacol de păpuşi sau la circ. Activităţile pe care le vor face împreună le vor deschide, poate, calea către o prietenie de durată.

Invită-l să se pună în pielea celorlalţi

Pentru a-ţi ajuta puiul să dobândească abilitatea de a-şi imagina cum se poate simţi altcineva într-o anumită situaţie, discută cu el despre gândurile, emoţiile şi sentimentele sale şi ale celor din jur. Puteţi comenta şi despre resorturile interioare care animă personajele peferate din filme sau din desene animate. Discuţiile îi pot fi de folos pentru a-şi înţelege trăirile şi pentru a le eticheta.

Fii primul său exemplu

Copiii învaţă deprinderile sociale urmărindu-i pe ceilalţi, prin urmare îi poţi furniza tu modelul de relaţionare pe care vrei să-l încurajezi: fii amabilă şi prietenoasă cu oameni pe care nu-i cunoşti, prezintă-te unor oameni noi, cere-le ajutorul, fă complimente prietenilor şi mulţumeşte-le pentru timpul acordat.

Citeşte-i poveştile care-l motivează

Învaţă-l că îndoielile sunt normale, referindu-te la ele la modul general („Orice om se simte nesigur uneori“) sau povestindu-i situaţii pe care le consideri descurajante şi pe care te străduieşti să le depăşeşti: „Nici mie nu-mi place să vorbesc în public la şedinţe, când mă duc la muncă, dar îmi înving de fiecare dată teama şi câştig respectul celorlalţi“. Citeşte-i poveşti despre înfruntarea temerilor şi depăşirea provocărilor.



Recente

Ce cauzeaza sangerarile reduse dupa menopauza  sursa foto shutterstock 1268799562 jpg
Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg