Motive pentru care se pot simţi vinovate mamele

1 67494 original jpg jpeg

Mulţi ne dorim să fim părinţi mai buni,să facem toate lucrurile la timp, să mulţumim pe toată lumea şi nu în ultimul rând să fim şi noi mulţumiţi.

Însă,pentru că de obicei solicitările cu care se confruntă un părinte sunt numeroase,timpul este scurt,iar energia limitată,sentimentele de vinovăţie faţă de copii apar cu uşurinţă.

Nu petrecem destul timp cu ei,nu le explicăm suficient de bine ce nu au înţeles,nu ne jucăm cu ei destul sau ridicăm tonul când ar trebui să fim calmi.

Iată câteva contexte în care mamele se pot simţi vinovate la un moment dat:

  •  Imediat după naştere:“Nu simt o conexiune cu copilul meu.”. Majoritatea părinţilor îşi imaginează că imediat după naştere,vor simţi o emoţie şi o relaţie profundă cu bebeluşul. Însă în multe cazuri,naşterea reprezintă o experienţă atât de traumatizantă şi de solicitantă fizic şi psihic încât apropierea şi iubirea faţă de nou născut apar treptat,nu dintr-o dată. Ambele situaţii sunt normale,atât pentru taţi,cât şi pentru mame,aşa că nu te îngrijora dacă nu simţi din prima secundă în care îţi priveşti copilul acea legătură specială de care se vorbeşte în mod obişnuit.
  • “Uneori pur şi simplu mă plictisesc să stau şi să mă joc cu copiii mei”. A te juca la nesfârşit acelaşi joc sau a-i citi copilului povestea preferată de zeci de ori poate deveni plictisitor. Nu trebuie să te simţi vinovată în astfel de cazuri fiindcă nu eşti singură persoană căreia i se întâmplă asta. Pentru a schimbă lucrurile,poţi varia jocurile şi poveştile,poţi schimbă cursul poveştii sau regulile jocului.

Citeşte mai departe pe SuntParinte.ro.