O fi bătaia ruptă din rai?

1 64112 original jpg jpeg

Când eşti nervoasă şi obosită, iar cel mic face o boroboaţă de zile mari, poate îţi mai pierzi cumpătul şi-i dai o palmă. Să fie oare asta cea mai bună rezolvare?

A fi mamă este o slujbă cu normă întreagă. Este normal să simţi câteodată că ai obosit. De aici şi tendinţa de a apela la cea mai rapidă şi mai veche metodă de convingere a copiilor  năzdrăvani:o palmă la funduleţ. Ai putea crede că este pedeapsa cea mai puţin dureroasă,dar nu este cel mai bun mod de a-i educa. Iată din ce motive!

Corecţiile fizice produc traume

Copiii sunt extrem de curioşi. Este modul lor natural de a descoperi lumea. Dacă îi loveşti pentru că,vrând să vadă ce este pe raftul de sus al bibliotecii,a spart vaza de cristal,este puţin probabil să facă vreo legătură între comportamentul lor şi pedeapsa pe care le-ai aplicat-o. Ceea ce vor simţi cu siguranţă este numai durerea. Pentru ei este o traumă,indiferent dacă este vorba de o pălmuţă sau de o bătaie adevărată. Rămân cu senzaţia că este ceva în neregulă cu ei. Mai mult,vor creşte având resentimente şi neîncredere în forţele proprii.

Îi face violenţi pe copii

Orice fel de corecţie corporală îi învaţă pe copii că violenţa este un lucru permis. Părinţii sunt modele de urmat pentru cei mici şi ceea ce văd în casă,li se pare normal să facă şi ei. Dacă părinţii au voie să-şi exprime supărarea lovind înseamnă că şi ei au voie să-şi lovească prietenii de joacă. De aceea,o palmă te poate răcori ca părinte,dar pe termen lung poate face din copiii tăi persoane care nu pot rezolva conflictele altfel decât cu palma.

Tratează-ţi copilul cu respect

Un copil lovit de părinte este convins că nu poate avea încredere în adulţi şi că nu se poate apăra prin vorbe. Nimic mai dăunător relaţiei dintre părinţi şi copii. Din aceste cauze pot apărea multe probleme,mai ales când cei mici ajung la adolescenţă. Atunci,se vor simţi în putere să-şi lovească părinţii la supărare sau să fugă de acasă după un conflict minor.

Te fac să te simţi vinovată

De câte ori te-ai simţit bine după ce i-ai lovit pe copii? Se poate să te fi liniştit pentru scurt timp,pentru că ai avut senzaţia că şi-au înţeles greşeala. Totuşi,starea de vinovăţie şi remuşcarea sigur trebuie să te fi pus pe gânduri asupra iscusinţei tale de a-ţi educa micuţii. De ce să te lupţi cu senzaţia neplăcută că eşti un bătăuş şi nu un părinte,când ai putea să-ţi disciplinezi copiii şi prin vorbă bună sau prin interzicerea unor lucruri care le fac plăcere.

Nu funcţionează pe termen lung

Pare greu de crezut,dar pedepsirea copiilor prin lovire nu dă rezultate. Pe moment,îi poate face să nu se mai comporte urât,dar dacă se recurge la această pedeapsă în mod repetat,nu mai este o metodă eficientă de educare. Pălmuirea ar trebui să fie pedeapsa cea mai grea şi ultima pe care le-o dai. Dacă începi cu ea,nu va mai fi nicio altă corecţie mai aspră decât ea.

Un sfat să uiţi de remuşcări!

Dacă îţi pare rău pentru palma dată la mânie celui mic,ai putea să-i ceri iertare. Va fi o ocazie bună pentru copil să înveţe că oricine poate greşi,dar este esenţial să-şi recunoască greşeala şi să-şi ceară scuze,încercând apoi să nu o mai repete.