Sarcina vs perioada postpartum. Care etapă este considerată mai dificilă pentru mame?

Potrivit unui studiu recent, 41% dintre mame sunt de părere că sarcina nu a decurs conform planurilor lor inițiale.

image

Cercetarea, la care au participat 2.000 de mame americane, a analizat experiențele acestora din timpul sarcinii și a scos la iveală că 39% dintre ele și-au creat un plan personal pentru acea perioadă, deși una din patru (25%) nu a reușit să-l urmeze.

Însă călătoria maternității abia începe cu perioada sarcinii: șapte din zece mame (71%) au recunoscut că nu știau la ce să se aștepte după naștere, deși părerile despre care etapă a fost mai dificilă erau împărțite.

În timp ce 25% dintre mame au spus că sarcina a fost mai dificilă decât perioada postpartum, 28% au considerat că etapa de după naștere a fost mai grea, iar 34% au declarat că ambele au fost la fel de provocatoare.

Acest studiu, despre care scrie nypost.com, realizat de Talker Research pentru compania Motherlove Herbal, a investigat schimbările complexe și provocările pe care le întâmpină mamele în noua lor viață.

Schimbările resimțite de mame după naștere

După naștere, cele mai frecvente schimbări raportate de mame au fost creșterea sensibilității emoționale (47%), dobândirea unei răbdări mai mari (46%), o conștientizare sporită a mediului (44%), ascultarea mai atentă a intuiției (40%) și devenirea mai blânde (37%).

Cu toate acestea, majoritatea (59%) și-ar fi dorit ca medicul lor să le fi oferit mai multe informații despre schimbările fizice care ar putea apărea în perioada postpartum.

Șase din zece mame (62%) au considerat că schimbările pe care le-au experimentat în viața și corpul lor după naștere au fost unice pentru ele.

Când au întâmpinat schimbări neobișnuite ale corpului în perioada postpartum, mamele au cerut sfaturi de la medici (37%) și de la părinții sau bunicii lor (35%).

Citește și: De ce apare depresia postnatală şi cum scapi de ea

Mamele cu copii mai mici au fost mai predispuse să consulte medici (44% vs 35%) și alte mame (36% vs. 25%), comparativ cu mamele cu copii mai mari.

Indiferent de vârstă, 59% dintre mame au spus că și-ar fi dorit să aibă mai multe prietene mame pentru a discuta despre experiențele maternității.

Dificultățile întâmpinate în alăptare și socializare

Un procent de 42% dintre respondente au ales să alăpteze, măcar ocazional, iar această decizie a adus provocări suplimentare. Printre cele mai frecvente dificultăți întâmpinate au fost durerile de mameloane (33%), disconfortul general (30%) și scurgerile de lapte (29%).

Pe lângă dificultățile fizice, 32% dintre mame au raportat că le-a fost greu să socializeze cu prietenii după ce au avut un copil, iar aproape jumătate (45%) au întâmpinat dificultăți în a se întoarce la locul de muncă.

Dintr-o perspectivă practică, 35% au avut dificultăți în a menține curățenia în casă, iar o treime (31%) au avut probleme în a-și îngriji propriul corp după naștere.

Vezi și: 5 lucruri pe care să le faci după ce ai aflat că ești însărcinată

Sfat pentru noile mame: Nu căuta perfecțiunea și cere ajutor!

Mamele care au participat la studiu au oferit câteva sfaturi pentru noile mame, printre care: să nu se aștepte la perfecțiune, să fie prezente și să aibă grijă de ele, să nu le fie frică să ceară ajutor, să-și urmeze instinctele și să rămână pozitive.

„Nu este neobișnuit să te simți singură când intri pe terenul necunoscut al noii maternități”, a spus Wendy Wisner, consultant certificat în lactație. „Când vine vorba de alăptare, le recomand mamelor să învețe elementele de bază, cum ar fi importanța hrănirii frecvente, un atașament corect și să știe cum să își dea seama dacă bebelușul primește suficient lapte.”

Wisner a subliniat, de asemenea, cât de important este sprijinul, fie că provine de la un consultant în lactație, un prieten apropiat sau un pediatru de încredere.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma