Cum faci cel mai bun magiun de prune. Ingredientul secret care îi dă un plus de savoare

1 shutterstock 1523603639 jpg jpeg

Fie că-l mâncăm cu o felie de pâine de casă, fie că-l folosim la cornuleţe sau la diverse alte prăjituri, magiunul e deliciul din cămară, în anotimpul rece. Cel mai întâlnit este cel de prune, dar se poate face şi din caise, corcoduşe sau chiar legume. Pentru un plus de savoare, gopodinele adaugă, pe lângă fructe, un ingredient special.

Ca multe alte preparate din lume, magiunul s-a născut din sărăcie. Acum mai bine de un secol, la ţară se consuma orice creştea în gospodărie sau pe lângă, astfel că fructele erau folosite pentru prepararea acestei paste groase şi aromate.

Zahărul nu era un ingredient comun mai ales la ţară, aşa că magiunurile erau făcute doar din fructe dulci: corcoduşe, caise, prune. Acestea erau fierte până ce deveneau pastă, iar apoi păstrate pentru iarnă sau consumate pe loc, de cele mai multe ori cu mămăligă, pentru că nici pâinea nu era des întâlnită în dieta ţăranilor la vremea aceea.

Există însă diverse sortimente de magiun preparate din dovleac sau din legume dulci, cum ar fi sfeclă şi morcov, însă clasicul magiun de prune este preferatul tuturor, iar acum aceste fructe sunt în plin sezon.

Pe lângă fructe, gospodinele adaugă un ingredient care dă textură şi aromă magiunului.

 

Reţeta tradiţională de magiun de prune

Ingrediente

  • 5 kg prune
  • 500 g zahăr, opţional
  • sâmburi de caise, migdale sau nuci

Mod de preparare

Spală fructele şi aruncă-le pe cele stricate, apoi le tai în jumătăţi şi scoţi sâmburii. Pune fructele într-un vas încăpător (ceaun de tuci sau de fontă, de preferat). Dacă doreşti să obţii un magiun foarte dulce, poţi adăuga zahăr. Amestecă din când în când, până ce compoziţia dă în clocot.

Când începe să clocotească, amestecă în mod constant, deoarece există riscul ca pasta să se lipească. Fierbe magiunul timp de câteva ore, amestecând foarte des. Pentru o textură crocantă dar şi o aromă deosebită, unele gospodine adaugă sâmburi de caisă tocaţi grosier, dar aceştia pot fi înlocuiţi cu migdale crude sau cu nuci. La un kilogram de fructe se pune o mână de sâmburi. Aceştia se adaugă în ultimele 15 minute de fierbere. Magiunul e gata când pasta este bine legată şi tare.

Transferă magiunul în borcane curate, preîncălzite, pentru a evita spargerea lor din cauza temperaturii ridicate. Sigiliază-le, acoperă-le cu câteva pături şi lasă-le să se răcească până a doua zi. Păstrează-le într-un loc răcoros şi uscat.

FOTO Shutterstock



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg