Desertul zilei. Ştrudel cu stafide, nuci şi scorţişoară

Acest ştrudel cu scorțișoară și nuci este un desert clasic, dulce și crocant, un produs de patiserie ideal pentru ocazii speciale, perfect la o cafea.

image

Multe ștrudeluri pot fi greoaie. De aceea, o cantitate mică de pesmet în umplutură este esențială. Poţi servi ştrudelul cu frişcă sau îngheţată.

Preparatele dulci precum ştrudelul şi alte deserturi umplute cu fructe și nuci sunt comune în regiunea de nord-est a Italiei, cunoscută sub numele Friuli Venezia Giulia. Pentru o variantă simplă, încearcă acest ștrudel cu stafide şi nuci, inspirat de toamnă!  

Ingrediente 

Pentru aluatul de ştrudel: 

300 g făină 

1/2 linguriţă sare 

150 ml apă caldă 

2 gălbenuşuri  

2 linguriţe ulei  

1 linguriţă oţet alb 

Pentru umplutură: 

150 g stafide 

100 ml apă fierbinte 

250 g nuci 

120 g zahăr 

coaja rasă de portocală 

1 linguriţă scorţişoară 

½ linguriţă sare 

70 g unt  

60 g pesmet fin 

50 g unt, pentru uns aluatul 

zahăr pudră 

Vezi şi: Ce trebuie să ştii când cumperi produse de patiserie

Cum să faci ştrudel cu stafide şi nuci

Amesteci apa, gălbenușurile de ou, uleiul și oțetul, apoi le torni peste făina combinată cu sarea şi mixezi zece minute la viteză mai mare cu paletele pentru aluaturi. Treci pe o viteză medie şi continui să mixezi alte 10 minute. Transferi aluatul într-un bol uns cu ulei și-l ungi ușor.

Acoperi cu folie şi pui la frigider peste noapte sau măcar o oră. După aceea, dacă este greu de mânuit, îl laşi 15 minute.

Întinzi aluatul în formă dreptunghiulară în foaie subţire prin care poţi vedea, fără teamă dacă se rupe, pentru că se rulează. La final, îl stropeşti cu unt topit, îl presari cu pesmet şi întinzi umplutura.

Te-ar mai putea interesa: Ştrudel cu caise

Pentru umplutură, hidratezi stafidele în apă fierbinte zece minute. Le scurgi şi le combini cu nucile tocate grosier, zahărul, coaja de portocală, scorțișoara, sarea şi untul topit.

Rulezi aluatul strâns şi-l transferi într-o tavă tapetată. Ungi ștrudelul cu unt topit şi-l dai la copt 30 de minute. Roteşti tava după 15 minute. Porţionezi după răcire, cu zahăr pudră.  

FOTO: Shutterstock