Gem de prune. Deliciul dimineţilor de toamnă
Profită de fructele de sezon pentru a le păstra peste iarnă, în cămara ta, sub formă de gemuri şi dulceţuri! Îţi arătăm cum să prepare un gem de prune care poate fi consumat ca atare, pe pâine prăjită, la micul-dejun, sau în diverse deserturi.
Ştiai că o sută de grame de prune conţine 210 mg de potasiu, un mineral esenţial pentru o bună funcţionare a inimii? Potasiul previne hipertensiunea arterială şi scade riscul de infract. Mai mult, datorită acidului propanoic pe care îl conţin fibrele insolubile din prune, acestea ajută şi la scăderea colesterolului rău, responsabil pentru unele afecţiuni ale inimii.
Un studiu al cercetătorilor americani de la Universitatea din Oklahoma a arătat că prunele ajută la întărirea oaselor datorită conţinutului ridicat de vitamina K, cupru şi de bor organic. Specialiştii spun că acestea nu ar trebui să lipsească din dieta femeilor, mai ales după ce trec de menopauză, când densitatea osoasă începe să scadă.
Prunele sunt şi o sursă importantă de fibre (şase grame la suta de grame de fruct) care îmbunătăţeşte digestia. Sorbitolul pe care-l conţin, pe lângă efectul laxativ, reduce şi riscul apariţiei cancerului de colon, datorită efectului de curăţare pe care îl au asupra colonului.
Ingrediente pentru zece borcane
3 kg prune
1 kg zahăr
1 baton vanilie
250 g nucă
Mod de preparare
Speli şi scurgi prunele, de îndepărtezi sâmburii şi le pui într-un vas încăpător pentru a le pune pe foc.
Te-ar mai putea interesa: Batoane cu magiun de prune
Torni zahărul peste fructe şi le laşi peste noapte sau câteva ore. Fierbi fructele cu zahărul la foc mic până la topirea completă a zahărului, apoi creşti intensitatea focului.
Tai în bucăţele batonul de vanilie şi-l adaugi peste prune. Iei spuma şi pui nuca tocată fin. Amesteci constant cu o lingură de lemn pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Vezi şi: Plăcintă cu gem de prune şi cocos
După ce gemul s-a legat, dai deoparte, torni gemul în borcane încălzire şi le sterilizezi o jumătate de oră în cuptorul încălzit. După răcire, le acoperi cu capace şi le depozitezi în cămară.
FOTO: Shutterstock