Torturi de vis pentru o petrecere de Revelion perfectă
Fiecare detaliu este important la masa de Anul Nou, dar desertul este aşteptat cu bucurie de majoritatea celor adunaţi la petrecerea dintre ani. Dacă te numeri printre gazde, ai grijă să alegi un tort care să surprindă nu doar ca gust, ci şi ca aspect!
Îţi oferim patru reţete de deserturi perfecte pentru masa de Revelion! Chiar dacă pot părea complicate la prima vedere, nu sunt deloc aşa şi curajul de a încerca să faci bezele sau torturi cu mai multe straturi îţi va răsplătit.
Un tort elegant, sofisticat, cu texturi diferite este cu adevărat potrivit pentru o petrecere în care papilele gustative sunt răsfăţate. O felie din una dintre aceaste frumuseți este potrivită pentru a sărbători noul an și cu un pahar de şampanie.
Tort cu mango şi kaki
12 porţii / 3 h 30` / dificultate mare
Ingrediente:
20 g făină
50 g migdale măcinate
90 g zahăr pudră
3 albuşuri
Pentru cremă:
6 foi gelatină
250 g ciocolată albă
65 ml lapte de cocos
250 ml smântănă pentru frişcă
Pentru jeleu:
5 g gelatină
1 ½ mango
80 g zahăr tos
15 g amidon de porumb
Pentru decor:
1 mango
70 g zahăr pudră
2 foi de gelatină
1 kaki
chipsuri nucă de cocos
Mod de preparare
Preîncălzeşti cuptorul. Amesteci făina, migdalele, zahărul pudră şi albușurile bătute spumă. Transferi totul într-o tavă cu pereţii detaşabili, rotundă, tapetată.
Coci blatul. După răcire, iei hârtia de copt şi-l aşezi înapoi în tavă după ce ai acoperit-o cu o folie alimentară.
Pentru jeleu, prepari gelatina şi dai mango prin blender şi printr-o sită. Pui pe foc mic piureul de mango, zahărul și amidonul, amestecând bine. După îngroşare, dai deoparte şi încorporezi gelatina. O laşi la frigider circa o oră.
Pentru cremă, prepari gelatina. Fierbi laptele de cocos, îl dai deoparte şi adaugi gelatina, amestecând viguros. Tai ciocolata albă şi o amesteci cu laptele de cocos fierbinte până se topește. Mixezi smântâna pentru frişcă şi o încorporezi în ciocolată. Torni jeleul numai în mijlocul blatului din tavă şi-l acoperi imediat cu cremă. Dai tava la rece două ore.
Pentru glazură, treci mango prin blender şi sită, apoi îl amesteci cu zahărul, îl încălzești şi-l amesteci cu gelatina stoarsă. Îndepărtezi pereţii detaşabili ai tăvii, îmbraci tortul cu glazură şi-l dai la rece peste noapte. La servire, ornezi tortul cu feliuţe de kaki şi chipsuri de nucă de cocos.
Tort cu ananas şi bezea
12 porţii / 3 h 30` / dificultate medie
Ingrediente:
4 albuşuri
200 g zahăr
1 vârf de cuţit sare
zeama de la 1 lămâie
1 cutie compot de ananas cuburi
Pentru cremă:
1 kg ciocolată menaj albă
700 g smântănă pentru frişcă
frişcă, pentru decor
topping de ciocolată, pentru ornat
Mod de preparare
Baţi albuşurile spumă. Adaugi zeama de lămâie şi sarea, apoi încorporezi zahărul şi continui să baţi. Când obţii o spumă tare, o transferi într-un poş. Tapetezi o tavă dreptunghiulară cu hârtie de copt pe care ai trasat două cercuri cu diametrul de 22 cm. Umpli aceste cercuri cu spumă şi nivelezi. Introduci tava în cuptorul preîncălzit pentru o oră şi jumătate. Procedezi la fel pentru a obţine încă două foi de bezea. Din spuma rămasă prepari câteva bezele. După coacerea foilor şi bezelelor, le laşi la răcit, peste noapte, pentru o uscare completă.
Vezi şi: Tort steluţă - perfect pentru masa de Revelion!
Pentru cremă, topeşti, pe baie de aburi, ciocolata împreună cu smântâna pentru frişcă. Amesteci până când se topeşte ciocolata, apoi o răceşti. Mărunţeşti ananasul.
Pe un platou, aşezi o foaie de bezea pe care o acoperi cu un strat de cremă şi câteva bucăţele de ananas. Repeţi procedura cu restul de foi. Păstrezi puţină cremă pentru a acoperi lateralele tortului pe care o acoperi cu bezele mărunţite. Ornezi cu bezele, frişcă, bucăţi de ananas şi topping de ciocolată.
Tort diplomat cu fructe
16 porţii / 2 h / dificultate mare
Ingrediente:
250 g zahăr
4 ouă
125 ml ulei
250 g făină
1 plic praf de copt
zeama de la o lămâie
1 plic zahăr vanilat
sucul de la 2 portocale
Pentru cremă:
200 ml lapte
6 gălbenuşuri
120 g zahăr
½ l frişcă bătută
4 linguriţe gelatină
1 ceaşcă apă fierbinte
1 grepfrut
1 portocală
5 kiwi
Mod de preparare
Freci ouăle cu zahărul tos şi vanilat, apoi adaugi uleiul, făina şi praful de copt stins cu zeamă de lămâie. După omogenizare, torni compoziţia într-o tavă rotundă, cu diametrul de 24 de cm, tapetată. Ţii blatul la copt aproximativ 45 de minute.
Pentru cremă, amesteci apa fierbinte cu gelatina până când se dizolvă. Amesteci gălbenuşurile, zahărul şi laptele pe foc mic până când se îngroaşă compoziţia. Adaugi gelatina şi pui la răcit. Adaugi frişca bătută în amestecul răcit şi omogenizezi cu mişcări uşoare.
Acoperi cu folie alimentară interiorul unei tăvi rotunde de 26 cm, cu pereţii detaşabili, tai blatul în trei şi feliezi fructele. Aşezi pe fundul tăvii rondele de grepfrut, portocală şi kiwi, apoi un strat de cremă.
Te-ar mai putea interesa: Tort parfait cu ciocolată albă
Pui o felie de blat însiropată cu suc de portocale. După aceea, aşezi pe pereţii tăvii feliuţe de grepfrut şi portocale, apoi rondele de kiwi. Alternezi crema rămasă cu ultimele două felii de blat însiropate cu suc de portocale şi acoperi tava cu folie alimentară. Introduci tava în frigider peste noapte. Pentru servire, răstorni cu atenţie tava şi o îndepărtezi împreună cu folia.
Coroniţă de bezele cu frişcă şi rodie
10 porţii / 2 h / dificultate medie
Ingrediente:
6 albuşuri
250 g zahăr
1 lingură zeamă de lămâie
1 linguriţă esenţă de vanilie
500 ml frişcă lichidă
Pentru decor:
1 rodie
merişoare
sos de rodie
fistic mărunţit
Mod de preparare
Baţi albuşurile spumă tare împreună cu zahărul, adaugi zeama de lămâie şi esenţa de vanilie. Preîncălzeşti cuptorul şi tapetezi o tavă în care formezi zece cercuri asemenea unui cuib de pasăre cu ajutorul unui poş. Introduci tava în cuptor circa o oră. După stingerea focului, mai laşi bezelele la răcit în tavă. Baţi frişca, apoi ornezi fiecare cerc de bezea. Ornezi cu boabe de rodie, merişoare, sos de rodie şi fistic.