Vreme capricioasă? Greşit! E vremea pentru plăcinte cu urdă!
Cum temperaturile au scăzut din nou, poţi porni cuptorul fără probleme pentru a face plăcinte cu urdă. Îţi prezentăm o reţetă de astfel de plăcinte cu umplutură de urdă şi urzici, în caz că ai păstrat la congelator urzici. La nevoie, le înlocuieşti cu spanac proaspăt sau congelat.

Ingrediente pentru patru porţii
Pentru aluat:
1 kg făină
1 plic drojdie uscată
500 ml lapte
2 gălbenușuri
50 g smântână
50 ml ulei
1 praf de sare
Pentru umplutură:
700 g urdă
250 g urzici
3 ouă
1 ou, pentru uns
1 praf de sare
Te-ar mai putea interesa: Ce spui de o plăcintă cu brânză feta și spanac? Îţi arătăm cum s-o prepari!
Mod de preparare
Pentru aluat, freci ouăle cu sarea. Amesteci făina cu drojdia uscată, apoi torni treptat laptele cald, alternativ cu ouăle și uleiul. Adaugi smântâna și frămânți până când obții un aluat care nu se mai ține de degete. Îl lași să crească, într-un loc cald, până când își dublează volumul.
Pentru umplutură, opărești în apă cu sare urzicile bine spălate, timp de patru-cinci minute. Le scurgi, le storci și le toci, apoi le adaugi cu urda rasă, ouăle și sare, după gust.
Vezi și: Plăcintă cu legume coapte, hrănitoare și sățioasă
Împarți aluatul în bucăți egale, din care întinzi foi nu foarte subțiri. Pui în mijlocul foii câte una-două linguri de umplutură și aduci marginile către mijloc. Așezi fiecare plăcintă într-o tavă tapetată. Le ungi cu oul bătut și le mai lași în tavă să crească alte 15-20 de minute. Le dai la cuptor, la 180 °C, aproximativ 30-40 de minute.
FOTO: Shutterstock