Semne subtile ale inflamației de care ar trebui să ții cont. Printre ele: nervozitate și imunitate scăzută

Sănătatea este cel mai important aspect de care ar trebui să ții cont, iar dacă te simți obosit în permanență, răcești des, ești nervos fără motiv sau te confrunți cu dureri digestive inexplicabile, a sosit momentul să iei măsurile potrivite! Acestea pot fi semne subtile de inflamație.  

image

Inflamația este un mecanism de apărare natural al organismului împotriva infecțiilor și leziunilor. Durează câteva ore sau zile, dar dacă inflamația persistă, devine cronică și poate provoca o varietate de afecțiuni cronice, inclusiv boli inflamatorii, intestinale, afecțiuni autoimune, diabet, boli de inimă, demență și cancer. 

Citește și: Studiu. Cum poți diminua inflamația excesivă din corp

Dar de unde știi că poți să ai de-a face cu inflamație? Ei bine, organismul oferă unele semne fizice și mentale. Iată care sunt! 

  1. Durere constantă - Dacă te confrunți cu dureri musculare, articulare sau corporale persistente, fără să știi care este cauza, acestea ar putea indica prezența inflamației cronice. Astfel de manifestări au loc când organismul produce celule inflamatorii care atacă țesuturile și provoacă durere. Zonele afectate se pot umfla și înroși. 
  2. Nu dormi bine - Inflamația cronică poate duce la oboseală și epuizare, două manifestări care pot perturba somnul. De pildă, dacă te confrunți cu dureri constante nu poți să te odihnești corespunzător. În unele cauze, inflamația cronică ar putea fi rezultatul somnului de proastă calitate. Așadar, lipsa odihnei și inflamația sunt strâns legate, așa că orice simptom care ți-ar putea da de gândit trebuie urmărit.
  3. Ești nervos sau anxios - Iritabilitate, anxietate, agitație, furie și depresie sunt alte modalități prin care se manifestă inflamația. Dacă ai observat că starea ta de spirit s-a schimbat în ultima perioadă, fără să știi care ar putea fi cauza, a sosit momentul să ceri sfatul unui specialist în sănătate.
  4. Răcești des - Inflamația cronică perturbă sistemul imunitar și totodată crește riscul de infecții. Așadar, dacă în ultima perioadă ai răcit mai des, acesta poate fi un semn de inflamație. 
  5. Probleme digestive constante - Inclusiv intestinul poate fi afectat de inflamație, ceea ce poate duce la complicații gastro-intestinale, cum sunt abcesele, precum și la diaree, constipație și reflux gastroesofagian. 

Bine de știut! Pentru atenuarea inflamației, pe lângă planul de tratament oferit de medic, poți adopta unele obiceiuri sănătate, precum: consumul de fructe și legume proaspete, consumul de fibre, limitarea alimentelor care conțin zahăr, evitarea alcoolului, odihnă și exerciții fizice regulate (cel puțin 150 de minute de activitate aerobă pe săptămână). 

Vezi și: Alimentele care cresc pe nesimțite riscul de inflamații în corp. Pe unele le consumi zilnic 

INFO: Infecțiile netratate, factorii de mediu și inclusiv stilul de viață pot contribui la dezvoltarea inflamației cronice. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Ceaiul alb  Sursa foto shutterstock 394976989 jpg
Melci cu scortisoara  Srsa foto shutterstock 587180543 jpg
Ciuperci sote cu spanac  Sursa foto shutterstock 1239687739 jpg
hidroponie jpg
Ce cauzeaza sangerarile reduse dupa menopauza  sursa foto shutterstock 1268799562 jpg
Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg