Dieta specială când ai gripă sau răceală. Ce alimente nu trebuie să-ţi lipsească?

Cum temperaturile oscilează în sezoanele de tranzit, virozele sunt frecvente şi ne pot scoate serios din ritm. Pe lângă tuse și nas înfundat, un simptom comun care însoțește răceala, gripa sau covid-ul este pierderea poftei de mâncare. De aceea, dieta ar trebui să sufere schimbări. Pune în meniu aceste alimente!

image

Când te simţi lipsit de energie din cauza unei infecţii respiratorii, poţi fi tentat să te răsfeţi cu mâncare nesănătoasă, dar nu trebuie să uiţi că dulciurile şi alimentele grase îţi pot face un deserviciu: prelungirea perioadei de suferinţă prin îngreunarea acţiunii sistemului imunitar. „Infecțiile pot cauza pierderi temporare de nutrienți esențiali, în special proteine, vitamine B, cupru, fier, vitamina C și zinc”, spune medicul american Melinda R. Ring, citat de Womanshealthmag. Tocmai de aceea, o alegere mai bună ar fi fructele și legumele bogate în nutrienți, dar şi alimentele pe care le găseşti pe lista de mai jos.

Ceai de ghimbir cu miere

Ghimbirul nu trebuie să lipsească din dieta ta când ai o viroză. Este unul dintre cele mai bune alimente datorită unei substanțe chimice numite sesquiterpene, care combat rinovirusurile, cea mai comună familie de virusuri care dau viroză, și suprimă tusea. De asemenea, ghimbirul conține gingeroli antiinflamatori care pot lupta cu infecțiile.

Pune câteva feliuţe de rădăcină de ghimbir în apă fierbinte sau în alt tip de ceai. Îndulceşte cu miere, deoarece aceasta este un alt aliment excelent când te confrunţi cu o răceală sau gripă. Proprietățile sale antioxidante și antimicrobiene ajută la combaterea infecțiilor cauzate de virusuri, bacterii și ciuperci.

Mierea poate ajuta, de asemenea, la reducerea frecvenței tusei, precum și la îmbunătățirea funcției respiratorii superioare.

Vezi și: Nas înfundat? Cu ajutorul acestor metode naturale poți să respiri mai bine!

Ciuperci

Acestea au proprietăți antivirale datorită conținutului lor bogat de vitamina D. Ciupercile produc citokine, proteine celulară, care ajută la combaterea infecțiilor. O clasă de compuşi pe care îi aduce consumul de ciuperci este reprezentată de polizaharide. Şi acestea întăresc imunitatea.

Peşte gras

Vitamina D te ajută să-ţi menții sistemul imunitar puternic, iar acela din peștele gras, precum somonul, poate ajuta la menținerea nivelurilor optime din sânge atunci când corpul nu primeşte destul pe cale naturală, de la lumina solară. Mai mult, acoperirea necesarului de vitamina D cu ajutorul alimentelor poate ajuta la combaterea mai multor tipuri de cancer, la întărirea oaselor și acumularea de kilograme în plus.

Te-ar mai putea interesa: Nu exagera cu acest supliment la răceală! Uite ce efecte secundare are!

Friptură de miel

Conținutul ridicat de zinc al cărnii de miel o aduce pe lista celor mai bune alimente pentru o răceală. Un studiu recent a constatat că un consum zilnic de zinc la debutul unei răceli scurtează durata bolii, iar consumul zilnic a unei tablete cu zinc reduce severitatea virozei. Alte surse bune de zinc sunt năutul şi semințele de dovleac.

Salate cu multe verdeţuri

Alături de o friptură de miel poţi pune o salată cu verdeţuri. Salatele sunt grozave atunci când ai simptome de răceală. Verdeţurile conţin vitamina E, un antioxidant. Un studiu observațional apărut în publicaţia Nutrition Research a constatat că suplimentarea dietei cu 200 UI de vitamina E pe zi ar putea reduce semnificativ frecvența și severitatea infecțiilor respiratorii.

FOTO: Shutterstock



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg