Trucuri pentru a ţine-n frâu glicemia

1 salad jpg jpeg

Glicemia îţi dă bătăi de cap, fie că e vorba de un diabet sau doar de un preadiabet, secretul este să ai o alimentaţie diversificată. În plus, prin grija pentru o dietă variată şi prin monitorizarea numărului de calorii, vei obţine şi o siluetă de invidiat.

Regimul alimentar este esenţial pentru menţinerea constantă a nivelului glicemiei (nivelul zahărului din sânge). Iar indicele glicemic (IG) este un indicator care clasează alimentele în funcţie de creşterea glicemiei după consumarea acestora. Din acest motiv, persoanele care au probleme cu glicemia trebuie să introducă în dieta lor mai multe alimente cu indice glicemic mic sau să le combine cu cele care au un indice glicemic mai mare.  

Atenţie la aportul de glucide!

Cea mai mare cantitate de glucide o regăsim în produsele zaharoase şi făinoase. Nu se recomandă un consum mai mare de 150-250 g de glucide pe zi. Persoanele cu diabet ar trebui să consume alimente cu indice glicemic mare (cartofii fierţi, orezul alb, brânzeturile) în combinaţie cu cele cu indice glicemic mic (salată, vinete, dovlecel, broccoli, nuci, măsline, pastă de năut, fasole teci).

Mai citeşte şi: Dieta cu hrişcă: mai supla şi mereu tânără

Mănâncă fructe şi legume în stare crudă

Prepararea termică modifică indicele glicemic al alimentelor, prin creşterea numărului de carbohidraţi din conţinutul lor. Spre exemplu, 100 g de morcovi fierţi au indicele glicemic 50, în condiţiile în care, în varianta crudă, IG este 30. Aşadar, bolnavii de diabet ar trebui să consume cu precădere crudităţi. Sunt recomandate minimum cinci fructe şi legume proaspete de sezon, în fiecare zi. Printre fructele cu cel mai scăzut IG sunt: cireşele, zmeura, grepfrutul, avocado, merele, perele, prunele şi caisele. Iar printre legumele cu cel mai mic IG se numără: ceapa, fasolea teci, broccoli, ardeiul, varza, castravetele, dovlecelul, vânăta, salata, soia, năutul, lintea verde şi roşie, hrişca.

Ai în vedere alimente bogate în fibre

breakfast 1580328 1920 jpg jpeg

Alimentele cu un conţinut ridicat de fibre încetinesc absorbţia zaharurilor în sânge, printr-o digestie mai lentă şi, astfel, cantitatea de insulină eliberată va fi mai mică. În special, fibrele alimentare solubile întâlnite în leguminoase (fasole, năut, soia, linte, bob, mazăre) şi în unele cereale (ovâz). Şi alimentele acide, cum sunt sucul de lămâie şi oţetul împiedică absorbţia zahărului.

Mai citeşte şi: Dieta cu fibre vegetale te binedispune

Înlocuieşte pâinea albă cu mămăliga

Mămăliga poate fi o sursă bună de amidon pentru diabetici, având un indice glicemic mai scăzut decât pâinea. Astfel, pâinea albă are IG 100, în vreme ce mămăliga are IG 70. Aceasta se va prepara, însă, din mălai integral, bogat în tărâţe, şi se va consuma rece.

Alege cu grijă gustările dintre mese

Gustarea nu înseamnă un baton cu ciocolată sau o pungă cu chipsuri, ci alimente bogate în nutrienţi care alungă senzaţia de foame, fără a aduce la pachet multe calorii. Iată câteva propuneri de gustări sănătoase: 10 migdale/nuci/caju, 30 g fructe de pădure, 8 măsline verzi, 2 linguri seminţe de dovleac, o cană de floricele, 50 g brânză de vaci degresată, o îngheţată dietetică.

SFATUL SPECIALISTULUI

ANDREEA PERCHICK, nutriţionist, Andree's Nutrition Center, 0762,881,320

O alimentaţie echilibrată este cheia pentru prevenirea şi controlul diabetului. Un mod sănătos de a ne hrăni înseamnă să alegem alimente bogate în substanţe nutritive-  fără prea multe grăsimi şi calorii. Pentru menţinerea unei glicemii bune sau pentru reducerea nivelului glicemic, se recomandă multă mişcare, menţinerea unei greutăţi normale, o alimentaţie bazată pe crudităţi, oleaginoase şi cereale integrale. Ca îndulcitor, este recomandat cel natural din ştevie şi nu îndulcitorii artificiali. De asemenea, diabeticii ar trebui să fie atenţi, în special, la tipul de carbohidraţi pe care îi aleg.

Iată câteva alegeri sănătoase:

- înlocuiţi orezul alb cu cel brun sau integral;

- înlocuiţi cartofii albi cu cartofii dulci (portocalii);

- înlocuiţi pâinea albă cu pâinea integrală;

- înlocuiţi porumbul cu mazărea;

- înlocuiţi fulgii de porumb cu tărâţele.

Mai citeşte şi: Cum îţi dai seama dacă suferi de anemie?



Recente

ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg