Unde trăieşte cel mai vesel animal din lume şi de ce este în pericol de dispariţie

1 quokka jpg jpeg

Australia găzduieşte o mare varietate de plante, de păsări, de reptile şi de animale precum cangurii, vombatidele, câinii dingo şi multe altele. Toate sunt deosebite, însă unul este de-a dreptul spectaculos şi te face să te îndrăgosteşti iremediabil de el. Quokka este binecuvântat să îşi poarte zâmbetul pe faţă pentru toată viaţa. Totuşi, veselia de pe chip nu-l protejează de pericolul care îl paşte de ani buni încoace.

Atât puii, cât şi adulţii quokka sunt jucăuşi, adorabili şi cunoscuţi, nu de multă vreme, ca fiind „cele mai fericite animale din lume‟. Aceste creaturi mici sunt acoperite cu blană scurtă, pufoasă, de culoare maro-cenuşie, au urechi mici şi rotunde, nasuri mici şi negre şi cele mai contagioase zâmbete pregătite în orice moment pentru fotografii. Quokka a fost descoperit prima dată în anii 1600. De fapt, era anul 1696, când Willem de Vlamingh observa în depărtare, întâmplător, un şobolan uriaş. Ba chiar a numit pământul pe care a călcat Insula „Rattennest‟, care înseamnă „cuib de şobolani‟, în olandeză.

Trăieşte în Vestul Australiei

Nu îi prieşte pe tot întinsul continentului, aşa că acest quokka poate fi văzut în Vestul Australiei. Cei mai mulţi sunt pe Insula Rottnest, lângă oraşul Perth şi oraşul portuar Albany.

Verişorul mai mic al cangurului

        View this post on Instagram                       A post shared by Suzana Paravac (@cruzysuzy)

A post shared by Suzana Paravac (@cruzysuzy)

Cele mai vesele animale din lume provin din familia cangurilor, cunoscută şi sub numele de familia macropozilor. Aceşti blănoşi adorabili au caracteristici similare cu cele ale cangurilor, inclusiv faptul că le place să sară şi să-şi poarte puii în marsupiu. Spre deosebire de canguri, quokka au coada mai scurtă.

Este ierbivor şi îi place să doarmă ziua

Sunt mai greu de observat ziua, pentru că aceste animăluţe sunt nocturne. Îşi petrec ziua dormind. Seara, quokka este activ, se urcă în arbuşti mici şi îşi caută hrană. Îl găseşti uşor în grupuri de familie mici, adăpostit în iarba înaltă de lângă ape. Mănâncă o varietate de frunze, de tulpini, de iarbă şi de scoarţă de cpac, iar dacă nu găseşte hrană, nu e chiar o problemă pentru el; poate rămâne pentru perioade lungi de timp fără hrană sau apă, deoarece depozitează grăsime în coadă, pentru situaţii de urgenţă.

Cât de mare este şi cât trăieşte

Ca să-ţi faci o idee, un quokka cântăreşte cam cât o pisică, adică undeva la cinci kilograme şi are între 40 şi 54 de centimetri. Studiile au arătat că un quokka poate trăi chiar şi 15 ani. O femelă poate naşte câte un pui, care apare cam la 27 de zile după împerechere. Micuţul vesel stă în marsupiu aproximativ şase luni până să sară pe cont propriu.

        View this post on Instagram                       A post shared by JoyQuokka (@joyquokka)

A post shared by JoyQuokka (@joyquokka)

Stă bucuros la poze

        View this post on Instagram                       A post shared by baby quokka lovers💕 (@babyquokka_)

A post shared by baby quokka lovers💕 (@babyquokka_)

În ultimii ani, în spaţiul virtual au apărut multe fotografii cu aceşti quokka. Exploratori, muzicieni, celebri, artişti, actori, personalităţi de televiziune şi multe altele din întreaga lume şi-au făcut selfie-uri iconice cu veselul quokka. Printre aceştia se numără Shawn Mendes, Chris Hemsworth, Demi Lovato, Hugh Jackman, Luck Rockhold, Pete Wentz, Lincoln Lewis, Margot Robbie, Roger Federer şi mulţi alţii.

        View this post on Instagram                       A post shared by quokkaslove🥺❤️ (@quokkaslove)

A post shared by quokkaslove🥺❤️ (@quokkaslove)

În pericol să dispară

Australia, afectată în ultimii ani de incendii importante, suferă şi din cauza consecinţelor schimbărilor climatice, ale distrugerii habitatelor şi ale speciilor invazive. Iar quokka este unul dintre animalele în pericol de dispariţie. Într-un nou studiu publicat în Jurnalul de Zoologie, cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt sugerează că speciile invazive de animale, în special vulpile, sunt responsabile pentru declinul dramatic al acestor marsupiale. Deşi cei mai mulţi se află pe Insula Rottnest, insulă neagreată de vulpi, numeroşi quokka mor vara, din cauză că nu au suficientă apă proaspătă. Se presupune că rata de mortalitate va creşte odată cu creşterea temperaturilor şi a secetei. Daunele provocate de incendiile din zona Stirling Range, din vestul Australiei, cresc, de asemenea, riscul ca aceste animale „vulnerabile‟ să fie predispuse la dispariţie.

        View this post on Instagram                       A post shared by Suzana Paravac (@cruzysuzy)

A post shared by Suzana Paravac (@cruzysuzy)

@instagram/joyquokka