Zacuscă cu păstrăv, reţeta de care te vei îndrăgosti

1 zacusca cu pastrav jpg jpeg

Sănătate curată şi un gust desăvârşit, asta vei obţine dacă alegi să prepari şi tu această reţetă de toamnă. Zacusca cu păstrăv nu are o complexitate mai mare decât cea normală, doar cu legume, însă la final papilele tale gustative îţi vor mulţumi. În plus, carnea de peşte conţine fier şi Omega 3, asigurând o parte din necesarul zilnic al organismului.

Ingrediente zacuscă cu păstrăv

Ai nevoie de:

(pentru 6 borcane de 400g )

  • 1 kg păstrăv
  • 500g ceapă
  • 350g morcovi
  • 1 kg gogoşari
  • 650ml ulei
  • 250ml oţet alimentar de 9°
  • 50g zahăr
  • 250 ml suc de roşîi
  • condimente (sare grunjoasă, foi de dafin, piper boabe, cimbru uscat, coriandru boabe) după gust

Mod de preparare:

Păstrăvul îl cureţi şi-l speli bine,îi tăi capul şi coadă (pe care le păstrezi pentru ciorbă de peste), după care îl pui într-o tavă sau într-un vas termorezistent împreună cu un pahar de ulei, unul de apă, unul de oţet şi condimentele enumerate, notează retetadelicioasa.blogspot.com.

Laşi peştele în cuptor, la foc mic, câteva ore bune (4-5 ore), până când toate oasele sunt macerate. Poţi să verifici dacă mai sunt oase cu o furculiţă.

Dacă nu ai cuptor, poţi să fierbi peştele sub capac, la foc foarte mic pentru acelaşi număr de ore.

Citeşte şi:  Cât te costă să faci zacuscă în casă. Preţ de cinci ori mai mic decât în supermarket

Oasele de peste sunt benefice pentru organismul uman şi pentru conţinutul foarte mare de calciu, de aceea nu te sfătuiesc să le îndepărtezi.

Dacă totuşi nu te încânta ideea de a mânca oasele, laşi peştele aproximativ 2 ore în cuptor sau la fiert şi apoi îl dezosezi.

Când peştele este gata poţi să-l mărunţeşti cu mixerul sau pur şi simplu cu furculiţă.

Gogosarii îi cureţi de cotoare şi de seminţe, îi speli bine şi-i dai prin maşînă de tocat.

La fel faci şi cu morcovii şi ceapă, cu menţiunea că fiecare legumă o pui într-o cratiţă separată la foc mic, cu ulei cât să nu se prindă de vas. Amesteci continuu şi laşi pe foc până se înmoaie morcovul şi gogosarul şi până când ceapă devine sticloasă, după care le pui pe toate într-un singur vas şi continui fierberea la foc mic.

Fiindcă fiecare legumă are timpul ei de fierbere, dacă le pui împreună de la început, cel puţîn una dintre legume va fi gata şi se va fierbe prea mult până când, de exemplu şi gogosarul e gata. Din acest motiv, ideal este că la început să le pregăteşti separat.

Citeşte şi: Zacuscă de ghebe moldovenească, reţeta gospodinelor din fiecare toamnă

Îţi mai recomand să foloseşti vase de tuci sau cele în care să nu se lipească zacuscă şi să nu pui nici o picătură de apă în compoziţie.

Adaugi peştele şi condimentele, restul de ulei şi sucul de roşîi în care ai dizolvat zahărul. Sucul de roşii îl poţi încălzi în prealabil că nu opreşti fierberea compoziţiei. Nu uită să amesteci constant în oală.

Când uleiul a ieşit la suprafaţă înseamnă că zacusta este gata de pus în borcane sterilizate în prealabil în cuptor la 200 grade. Dacă pui zacusta fierbinte în borcane reci (la temperatura camerei), ţine vârful unui cuţit sau alt metal sub borcan, că el să nu crape. Cu lama unui cuţit poţi să amesteci în borcan că să iasă golurile de aer. Este bine să laşi aproximativ 1cm spaţiu la gură fiecărui borcan şi să pui o jumătate de aspirina, că să nu fermenteze zacuscă.

Capsezi bine borcanele şi le pui la răcit sub o pătură pentru o noapte, după care le păstrezi într-un spaţiu răcoros.

Sursa: http://retetadelicioasa.blogspot.com/ Foto: a1.ro