Cafeaua se bea înainte sau după micul dejun? Regula de care trebuie să ţii cont
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, iar mulţi oameni nu îşi pot imagina să îşi înceapă ziua fără aroma ei. Dacă şi tu eşti un consumator constant, trebuie să ştii că momentul în care o bei contează foarte mult pentru sănătatea ta.
Boabele de cafea nu sunt numai gustoase, ci sunt şi surse importante de magneziu şi vitamine. În mod evident, ele conţin cofeină şi îmbunătăţesc nivelul de concentrare şi conferă energie. În plus, consumul limitat de cafea creşte rata metabolică şi înlătură riscul de depresie. Acestea sunt doar o parte din beneficiile pe care cafeaua ţi le poate aduce, însă pentru a te putea bucura de ele, trebuie să ţii cont de momentul în care o consumi.
Citeşte şi: STUDIU. S-a descoperit un efect major dat de consumul de cafea asupra rinichilor!
Cercetătătorii de la Centrul pentru Nutriţie, Exerciţiu şi Metabolism, de la Universitatea din Bath (Marea Britanie) spun că descoperirea lor va avea un mare impact asupra comportamentului de consum: „Ştim că mulţi dintre noi ne trezim dimineaţa şi, înainte de a face orice altceva, intuitiv consumăm cafea, pentru a ne simţi mai puternici. Până acum am avut cunoştinţe limitate despre momentul oportun de a o consuma‟, remarcă profesorul James Betts, potrivit news24.
Cercetătorii au realizat un studiu care s-a concentrat asupra efectele pe care cafeaua le are asupra nivelului de zahăr din sânge, în momentul trezirii din somn. Ce au descoperit?
Rezultatele lor au indicat că dacă vei consuma această băutură, înainte de micul dejun, nivelul zahărului din sânge va creşte. Acest lucru poate fi îmbunătăţit prin consumul, mai întâi, de alimente sănătoase, apoi de cafea: „Majoritatea alimentelor consumate la micul dejun sunt bogate în carbohidraţi (care adesea conţin şi zahăr), aşa că este posibil să aibă loc acelaşi efect. Recomand consumul iniţial de alimente care nu conţin zahăr sau carbohidraţi, apoi consumul de cafea. În cazul în care îţi place să consumi carbohidraţi la micul dejun, nu consuma cafea cu cel puţin o oră înainte‟, sfătuieşte cercetătorul.
Citeşte şi: Este cafeaua instant bună sau nocivă pentru sănătate? E timpul să afli adevărul!
Deşi cercetătorii au folosit cafea neagră pentru experimentul lor, profesorul a subliniat, pentru CNN, că acelaşi efect îl poate avea şi cafeaua cu lapte: „Efectul cofeinei ar fi acelaşi, chiar dacă laptele ar fi inclus, deoarece efectele cofeinei sunt destul de puternice‟, remarcă specialistul. Într-un anumit context, cafeaua poate să conducă şi la declanşarea unor afecţiuni grave.
Consumul de cafea prea fierbinte creşte riscul de cancer
Dacă îţi place să-ţi începi ziua cu o cafea fierbinte, este posibil ca, fără să vrei, să-ţi creşti riscul de apariţie a anumitor tipuri de cancer. În anul 2019 a fost publicat un studiu în „Jurnalul Internaţional al Cancerului”. Un grup de 50.045 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 45 şi 75 de ani au fost monitorizaţi timp de circa 10 ani. La cei care au băut zilnic cafea la temeratura de 60°C sau peste s-a înregistrat un risc cu 90% mai mare de a dezvolta cancer esofagian decât la cei care şi-au consumat băuturile la temperaturi medii, călduţe sau reci.
Sursă foto: Shutterstock