Cum încurajezi un copil să se spele zilnic pe dinţi
Să duci muncă de lămurire, seară de seară, pentru a-ţi convinge copilul să se spele pe dinţi şi să ajungă să facă asta şi conştiincios este un coşmar pentru mulţi părinţi. Rareori se întâmplă ca cei mici să înţeleagă din prima de ce este important să îşi îngrijească dantura şi de ce acele două-trei minute de spălat pe dinţi dimineaţa şi seara nu pot fi petrecute uitându-se la desene animate.
Cum încurajezi un copil să se spele zilnic pe dinţi
Formarea acestui ritual încă de la vârste fragede nu este important doar pentru sănătatea actuală a danturii celor mici, ci şi pentru a te asigura că le formezi un obicei de lungă durată, pe care să nu îl abandoneze nici în adolescenţă, nici la maturitate. Din fericire, există câteva tactici prin care îţi poţi convinge copilul să nu mai opună rezistenţă când trebuie să se spele pe dinţi, ba dimpotrivă, să facă acest lucru cu plăcere. Iată ce trebuie să ştii:
Ia-i propria periuţă şi pastă de dinţi
Cât timp gustul pastei este unul plăcut pentru copilul tău, el nu se va împotrivi spălatului pe dinţi strâmbând din nas doar la vederea tubului. În ceea ce priveşte periuţa lui de dinţi, aceasta trebuie să aibă un aspect cât mai atractiv pentru cel mic, dar în acelaşi timp trebuie să compenseze pentru lipsa lui de răbdare.
Puţini sunt copiii dispuşi să petreacă două-trei minute pentru a-şi curăţa temeinic dinţii, motiv pentru care va trebui să te asiguri că periuţa lui este una cât mai eficientă. Alege o periuţă electrică pentru copii, care să fie distractiv de folosit şi care să îndepărteze cu uşurinţă resturile de mâncare şi placa bacteriană.
Contează enorm exemplul pe care i-l dai
Pentru copii, părinţii lor sunt un exemplu. Le imită gesturile, vocabularul şi obiceiurile zilnic şi încearcă să îi copieze în tot ceea ce fac. De aceea, poţi profita de acest lucru şi poţi conduce prin puterea propriului exemplu. Dacă cel mic observă că te speli pe dinţi şi modul în care îţi cureţi dantura în fiecare seară, sunt şanse mari să îţi ceară singur periuţa şi pasta de dinţi.
De altfel, puteţi să vă spălaţi împreună pe dinţi şi să vă creaţi propriul vostru ritual, fie că vă hotărâţi să cântaţi în acest timp un cântec, fie să dansaţi în faţa oglinzii din baie. Cât timp cel mic nu simte că este o activitate plictisitoare sau că ar putea să îşi petreacă mai bine timpul, nu vei avea probleme în a-l ajuta să deprindă acest obicei sănătos.
Nu îl forţa să se spele pe dinţi
O strategie la care recurg mulţi părinţi, dar care nu dă niciodată rezultatele dorite este aceea de a-şi obliga copilul să se spele pe dinţi, fără a încerca să îi explice pe înţelesul lui de ce trebuie să facă acest lucru. Nu îl ameninţa pe micuţul tău cu mersul la dentist şi nu încerca să îi insufli teama de durerea cauzată de carii.
Nu numai că rişti ca cel mic să se aleagă cu o fobie de dentist care să persiste şi în adolescenţă, dar îi vei crea impresia că ajungem la stomatolog doar atunci când ne doare un dinte sau o măsea, lucru complet greşit. Copilul trebuie să înţeleagă că un control regulat la medicul dentist îl poate feri de problemele cu dantura şi că nu este nicidecum o experienţă traumatizantă.
Citeşte şi: Pubertatea la băieţi. Ce trebuie să ştii despre această perioadă
Foloseşte un sistem al recompenselor
Copiii răspund foarte bine atunci când sunt stimulaţi cu câte o recompensă. Iar aceasta nu trebuie neapărat să fie sub forma unei jucării sau a unei ciocolate. În schimb, îi poţi crea în baie un panou pe care să lipeşti câte o steluţă pentru fiecare seară în care se spală pe dinţi. Stabiliţi de comun acord ca atunci când se strâng 10 sau 20 de steluţe să primească şi un premiu mai consistent. Îi poţi permite să se mai uite zece minute la desene înainte de culcare sau să îşi aleagă o gustare data viitoare când mergeţi împreună la cumpărături.
Citeşte şi: Psihiatru: "Părinţii permisivi dau naştere unei generaţii de monştri"
Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Oksana Kuzmina