Cum să faci cumpărături inteligente. Aşa vei rămâne în siguranţă şi te vei proteja de bacteriile din magazin!

1 cumparaturi jpg jpeg

Pandemia ne-a făcut pe toţi să fim mai atenţi la sănătatea noastră, iar cum weekendul se apropie, înainte de a ieşi la supermarket, iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora vei rămâne în siguranţă, la cumpărături!

Evitarea microbilor a fost mereu o idee bună, însă parcă nu a părut niciodată la fel de importantă ca în ultimul an şi jumătate. Deşi mulţi români au început să se vaccineze, este important să te protejezi în continuare, mai ales în momentul în care te afli în locuri aglomerate. Întrucât magazinele alimentare sunt spaţii închise, în momentul în care ajungi la cumpărături, trebuie să fii extrem de precaut, pentru că o sesiune banală de shopping poate atrage multe bacterii. Citeşte mai departe şi vei afla care sunt cele mai recente indicaţii ale specialiştilor cu privire la siguranţa cumpărăturilor!

Evită să îţi atingi faţă

La începutul pandemiei, medicii ne recomandau pe cât posibil să evităm atingerea feţei în momentul în care ne aflăm în exterior. Această recomandare rămâne în picioare şi astăzi, mai ales că mulţi germeni se pot transmite prin atingerea ochilor, a nasului sau a gurii, în special după ce ai pus mâna pe coşul de cumpărături sau pe alte lucruri pe care multe persoane le-au atins. 

Spală pungile refolosibile

Astăzi, magazinele comercializează diferite pungi care pot fi refolosite. Dacă şi tu le foloseşti, nu uita să le speli în momentul în care ajungi acasă! Acest pas este esenţial pentru a scăpa de orice bacterie care poate fi prezentă pe produse şi care poate provoca contaminarea încrucişată: „Contaminarea încrucişată se poate transmite de la un produs la altul şi apare, de obicei, atunci când alimentele se ating. Mulţi oameni uită să îşi spele pungile refolosite, iar acest lucru poate duce la riscul de apariţie a contaminării‟, a declarat Dr. Sonpal, pentru Reader's Digest.

Igienizează coşul de cumpărături

Deşi majoritatea magazinelor spun că igienizează fiecare căruţ, în realitate, multe dintre coşuri „scapă‟ de această igienizare şi asta din cauza aglomeraţiei. De aceea, o idee bună este să ai la îndemână şerveţele dezinfectante, cu ajutorul cărora poţi şterge suprafaţa căruţului, pe care pui mâna. Totodată, poţi utiliza şerveţelele atunci când deschizi uşa congelatorului din magazin sau atunci când apeşi tastele cântarului, din zona de legume şi fructe.

Atenţie la dezinfectanţi!

După ce ai terminat cumpărăturile, te urci în maşină şi foloseşti rapid un produs de dezinfectare pentru mâini. Cu toţii facem asta! Soluţiile dezinfectate sunt opţiuni bune atunci când nu avem apă la îndemână, însă, în ultima perioadă, mulţi dezinfectanţi de pe piaţă s-au dovedit a fi fără efect. Pentru a fi în siguranţă, „este  important să te asiguri că dezinfectantul pentru mâini conţine cel puţin 60% alcool‟, notează micobiologul Alex Berezow. Totodată, dacă este posibil, după finalul cumpărăturilor, spală-te pe mâini! Nu trebuie să uităm că apa şi săpunul primează pentru siguranţa noastră.

Livrarea la domiciliu rămâne o opţiune sănătoasă

Această opţiune poate fi excelentă, în special pentru persoanele care nu s-au vaccinat şi pentru cei care nu se simt în siguranţă în această perioadă. Prin livrarea produselor alimentare eviţi atât germenii de pe suprafeţele din supermaket, dar şi germenii din aer. Deşi produsele livrate pot fi atinse atât de personalul din magazin, cât şi de livrator, datele recente arată că riscul de a contacta COVID-19 sau diverşi germeni din pachet este foarte scăzut.

Sursă foto: Shutterstock