Tradiţii de nuntă în Dobrogea

Dobrogea este o regiune multietnică unde influenţele turcă, tătară, ucraineană şi-au pus amprenta şi asupra obiceiurilor de nuntă.
Tradiţii de nuntă în Dobrogea-Fetele se adună acasă la mireasă
În zilele dinaintea nunţii,prietenele viitoarei mirese,care-i sunt şi domnişoare de onoare,vin în casa ei,în semn de despărţire de cea care va intra curând în rândul femeilor măritate. Tot atunci,ele o ajută să-şi pregătească şi să-şi primenească zestea (cuverturi,plăpumi,perne,covoare). Iau parte şi rudele fetei,părinţi,bunici.
Tradiţii de nuntă în Dobrogea – Închinatul betelei
Cu o seară înainte de prima zi a nunţii,naşa este vizitată de mireasă şi de femeile din familiile mirilor. Atunci,naşa îi pune în păr viitoarei fine o beteală adusă de soacra mare,precum şi voalul,doar pentru a-l proba.
Tradiţii de nuntă în Dobrogea-Nunta durează 4 zile
În această regiune,petrecerea nunţii începe de joi şi durează până duminică. Totuşi,mirii nu se văd din prima zi,ci abia în a treia,care este şi ziua nunţii lor.
Tradiţii de nuntă în Dobrogea-Naşa face daruri miresei
În timpul ritualului de gătire a miresei,bărbaţii nu au voie să intre în încăpere,iar naşa îi oferă acesteia o poşetă cu bijuterii,un parfum,farduri şi cosmetice. Tot atunci,îi oferă o bucăţică de material textil cu care mireasa dansează hora mare înainte de plecarea către biserică. La rândul ei, mireasa oferă naşei un mic dar,un prosop sau un săpun.
Tradiţii de nuntă în Dobrogea-Superstiţie
În Dobrogea,obiceiul ca mireasa să-l calce pe mire la intrarea în biserică,pentru a-i da ascultare în căsnicie,e înlocuit cu acela ca mirele să se aşeze pe rochia alesei lui.
Tradiţii de nuntă în Dobrogea – Se spune o rugăciune la masă
Înainte de a servi sarmalele la masa de nuntă,naşul este cel care,în faţa tuturor celor prezenţi,spune rugăciunea domnească sau „Tatăl nostru”.
Tradiţii de nuntă în Dobrogea-O viitoare mireasă poartă voalul
Obiceiul înlocuirii voalului miresei cu un batic,ca semn al trecerii ei la statutul de femeie la casa ei,este cunoscut în zonă ca tradiţia legătoarei. Voalul este pus de naşă unei fete care a fost deja cerută în căsătorie,iar mirele îi oferă logodnicului fetei cocarda lui din piept. După aceea,mireasa dansează cu femeile de la nuntă,iar ele o răsplătesc cu bani (5-10 lei). Soacra le serveşte cu dulciuri şi băutură pe doamne. Se face şi o horă a mirelui,la care iau parte doar băieţii şi bărbaţii de la petrecere. În timpul ei,se aruncă în sus pe rând mirele,naşul,socrii.
Tradiţii de nuntă în Dobrogea-Dansul găinii
În dimineaţa ultimei zile de nuntă are loc obiceiul în timpul căruia se joacă o găină,pe care naşul trebuie s-o plătească. Obiceiul este o practică de iniţiere a miresei,la fel ca ruperea turtei deasupra capului ei la plecarea spre biserică. Ambele s-au păstrat din vremurile în care virginitatea trebuia păstrată obligatoriu până în ziua nunţii.
Tradiţii de nuntă în Dobrogea – Ciorba de potroace
În ultima zi a nunţii,duminica,se serveşte ciorba de potroace tuturor celor care s-au adunat la petrecerea de nuntă.