Walt Disney nu se considera un om deștept. Ce nu știai despre părintele lui Mickey Mouse!

Walt Disney este cel care a pus bazele companiei Disney în 1923, împreună cu fratele său, Roy. Un secol mai târziu, vorbim despre una din cele mai mari companii de producție cinematografică din lume, cu venituri anuale de zeci de miliarde de dolari.

image

Cine nu-i știe pe Mickey Mouse, Donald Duck sau Pluto și cine nu a auzit de parcurile tematice Disneyland? Îndrăgitele personaje animate care au bucurat generații de copii și toată industria creată în jurul lor reprezintă munca de o viață a ingeniosului Walt Disney, regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american.

Desenul, prima iubire

Walt Disney s-a născut pe 5 decembrie 1901, în Chicago, statul Ilinois, SUA. Și-a dezvoltat de mic pasiunea pentru desen, iar în paralel cu studiile liceale (unde era caricaturistul ziarului liceului) a făcut cursuri de seral la Academia de Arte Frumoase din Chicago. După mai multe încercări eșuate de a lucra ca regizor și animator, a fondat, împreună cu fratele său, studioul Walt Disney Productions, când încă nu avea 22 de ani împliniți.

image

Părintele faimosului Mickey Mouse

Odată cu personajul Mickey Mouse, care s-a lansat într-un scurtmetraj din 1928, („Plane Crazy‟), cu vocea lui Walt Disney, compania a luat avânt. Mickey – al cărui nume inițial fusese Mortimer, dar soția lui Walt l-a considerat prea pompos și a sugerat să i se spună Mickey - a căpătat în timp o popularitate care se menține și în ziua de azi, numărându-se printre personajele animate cele mai iubite de către copii.

image

Cum nu i se mai părea suficient să producă doar scurtmetraje, Walt s-a gândit că lungmetrajele ar putea fi mai profitabile și astfel a început ceea ce s-ar putea numi „epoca de aur a animației‟. „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici‟ (1938), un proiect la care Walt a lucrat mai mulți ani la rând, a fost primul lungmetraj de animație în limba engleză și filmat în Technicolor, și i-a adus lui Walt primul său premiu Oscar.

Citește și Walt Disney a fost criogenat? Legătura dintre moartea lui și filmul „Frozen”

Compania sa a creat în continuare seriale cu Mickey, Donald, Goofy, dar și lung-metraje precum „Pinocchio‟, „Dumbo‟ sau „Bambi‟, vizionate cu aceeași bucurie și de copiii prezentului.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, animatorul s-a adaptat la acele vremuri și a înființat Walt Disney Training Films Unit în cadrul companiei sale, pentru a produce filme militare. În anii ’50 ai secolului trecut, Walt Disney a produs în continuare scurtmetraje și lungmetraje de animație, adăugând în portofoliu și filme de acțiune, cum ar fi „Insula Comorilor‟ (1950) și „Robin Hood‟ (1952).

image

Disneyland, un proiect vizionar

Tot în anii ’50, lui Walt Disney i-a venit ideea realizării unui parc tematic în care copiii și părinții să se poată distra deopotrivă. Așa că, după ce a făcut demersurile necesare pentru a construi unul în ceea ce privește aprobările de la autorități și partea financiară, și după ce a analizat toate parcurile de distracții din SUA pentru a detecta atât punctele forte, cât și pe cele slabe, în iulie 1954 a demarat lucrările pentru parcul Disneyland din Anaheim, California. Deschis publicului în 1955, parcul s-a dovedit un succes, atrăgând peste trei milioane de vizitatori în primul an.

Vezi și Cine a moştenit averea colosală a lui Walt Disney? Judecătorul care s-a ocupat de caz, acuzat de corupţie

Walt Disney nu a fost străin nici de televiziune, producând emisiunea pentru copii The Mickey Mouse Club, care a fost difuzată din 1955 până în 1996.

Nu se considera un om deștept

Căsătorit din 1925 cu Lillian, cu care avut o fiică născută în 1933 și una adoptată trei ani mai târziu, Walt a decis să-și țină familia departe de presă. Căsnicia a fost descrisă ca fiind una fericită, Lillian susținându-și soțul în munca lui, dar și personal, având în vedere că el nu s-a considerat niciodată prea deștept. Fumător înrăit, Walt Disney și-a găsit sfârșitul pe 15 decembrie 1966, în urma unui cancer pulmonar.

Te poate interesa și Cum a arătat prima zi la Disneyland. Pentru angajaţi a fost „Vinerea Neagră‟, iar pentru Walt Disney, o lecţie

Recordman al premiilor Oscar

Deși o persoană timidă în viața privată, Walt Disney a strălucit în viața publică, fiind considerat un pionier al industriei americane de animație. În calitate de producător de film, Walt încă deține recordul pentru cele mai multe Oscaruri luate și nominalizări primite de către o persoană, el câștigând de-a lungul timpului 22 de premii Oscar din 59 de nominalizări și lăsând în urmă o moștenire colosală în ceea ce privește animația și entertainmentul.

@Shutterstock, ProfimediaRecente

Printul Charles si Printesa Diana (sursa FOTO profimedia)
Jennifer Aniston sursa  Shutterstock jpg
Adam și Eva Foto  Shutterstock jpg
Ben Affleck jpeg
Khloe Kardashian foto  Instagram jpg
Vedere jpg
Priyanka Chopra jpg
Coperta CPF 7 png
Cum sa citesti liniile din palma pentru a afla cati copii vei avea Sursa foto shutterstock 114300868 jpg
Jake Harper jpeg
Katy Perry, Orlando Bloom jpg
femeie din viitor sursa  Shutterstock jpg
Chrsitina Aguilera foto  Instagram jpg
Daenerys Targaryen jpeg
Reese Witherspoon sursa  Shutterstock jpg
Viitorul inteligentei artificiale prin ochii lui Bill Gates Sursa foto Pixabay jpg
Gisele Bündchen sursa  Instagram jpg
Robin Williams, Sam Neill jpg
Victoria Beckham jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg