Întrebări despre testul de sarcină

1 71571 original jpg jpeg

Pentru cele mai multe femei, întârzierea menstruaţiei este urmată de un… test de sarcină. Este bine de ştiut că acurateţea testului depinde de unele aspecte.

Cum funcţionează?

Dintre testele de sarcină existente pe piaţă,cel mai des folosite sunt cele de urină,care nu necesită prezenţa unui medic sau o eventuală analiză de sânge. Despre modul lor de funcţionare ne-a explicat Iuliana Balteş,medic generalist cu competenţă în planificare familială:

„Aceste teste au ca principiu de funcţionare depistarea în sânge sau în urină a unui anumit hormon,numit hCG (gonadotropina corionică umană). Este un hormon produs imediat după ce oul fertilizat s-a implantat în peretele uterin. Lucrul acesta se întâmplă,de obicei,cam la 6-8 zile după momentul fertilizării oului. Dacă femeia este însărcinată,nivelele de hCG cresc rapid,dublându-se la fiecare 2-3 zile“. Un alt test de sarcină despre care ne-a vorbit dr. Balteş este cel cu depistarea HCG-ului din sânge:„Acesta necesită prezenţa femeii la medic,dar are avantajul de a depista mai devreme sarcina“.

Când este indicat să fie făcut?

Pentru un test de sarcină făcut acasă,este nevoie să respecţi cu exactitate instrucţiunile găsite pe prospect. În ceea ce priveşte momentul potrivit,dr. Andreas Vythoulkas,medic specialist în obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate,îţi oferă câteva sfaturi:«Pentru a evita situaţiile de fals pozitiv sau de fals negativ,este indicat ca testul de sarcină să fie făcut în primele 2-3 zile după întârzierea menstruaţiei,acesta fiind primul semn care indică suspiciunea de sarcină,şi nu mai devreme de acest moment». De asemenea,medicul recomandă ca,în cazul unui ciclu menstrual neregulat,să iei în calcul cel mai lung ciclu de până la acel moment şi să efectuezi testul la o zi după aceea,chiar dacă menstruaţia nu a sosit. De exemplu,dacă ai un ciclu menstrual de 35 de zile,poţi face testul în ziua a 36-a.