Învăţături budiste pentru o viaţă mai bună

1 81317 original jpg jpeg

Observăm că budismul este mai mult o filosofie, decât o religie. Înainte de orice, budiştii sunt cei care pun un foarte mare preţ pe demnitatea şi respectul vieţii umane. Deoarece de la ei putem învăţa foarte multe lucruri care pot fi aplicate în toate domeniile vieţii, iată câteva învăţături oferite de Buddha.

Ciclul naşterii şi al morţii, inevitabil

Primul, ciclul naşterii şi al morţii. Cea mai importantă învăţătură a lui Buddha este următoarea: ”Ca oameni, ciclul naşterii, boala, îmbătrânirea şi moartea nu pot fi evitate. Cu toţii trecem prin aceste faze ale vieţii”. Cu toate acestea, dacă vrem să ne eliberăm de cătuşele naşterii şi ale morţii, trebuie să percepem adevărul mistic inerent tuturor fiinţelor umane.

Desfăşurarea materială fără o bază este cauza tuturor suferinţelor

Aspirarea necontrolată pentru bunuri materiale este cauza principală a tuturor suferinţelor.  Suntem aruncaţi în iadul suferinţei din cauza lipsei de control asupra propriilor dorinţe.

Ataşamentul duce la întristare, durere

Ca fiinţe umane, suntem obligaţi să ne ataşăm faţă de alte fiinţe umane, sau chiar animale. Însă, ataşamentul poate duce la durere - acesta fiind un adevăr neschimbător, pe care toţi îl exprimentăm.

Acţiunea bazată pe compasiune va aduce succes

Când nu există compasiune, răul se înalţă. Prin luarea de măsuri bazate pe compasiune pentru o altă fiinţă umană, putem atrage succesul. Aceasta este o învăţătură extrem de proeminentă a budismului.

Legea cauzei şi a efectului

Aceasta este una dintre cele mai importante învăţături ale lui Buddha. Întregul univers este guvernat de "legea cauzei şi efectului". Noi o numim KARMA – ce facem noi, care sunt consecinţele acţiunilor noastre, ştii despre ce vorbesc.

Oferirea recunoştinţei

Există patru tipuri de recunoştinţă pe care un om trebuie să le ofere. Acestea au fost în mare parte expuse de un călugăr budist luminat Nichiren Daishonin, pentru că ultimele datorii de recunoştinţă sunt pentru Buddha. În primul rând, trebuie să oferim recunoştinţă tuturor fiinţelor vii, energiei planetei Pământ, vieţii pe care ne-o dă. În al doilea rând părinţilor noştri, în al treilea şi al patrulea rând lui Buddha, întemeietorul budismului.